lcp
Alege o altă dimensiune..

Motive să ne alegi

garanția calității
la orice tip de anvelopă
livrarea rapida
pe tot teritoriul României
livrare rapidă în țară
la anvelopele din stoc
site securizat
cu certificat SSL

Informatii

Profil anvelope – Ce este profilul cauciucurilor și ce tipuri există pe piață

Profil anvelope – Ce este profilul cauciucurilor și ce tipuri există pe piață

Profil anvelope – Ce este profilul cauciucurilor și ce tipuri există pe piață

Orice autovehicul trebuie să bifeze o serie de condiții, pentru a putea să își îndeplinească funcția principală. Această funcție principală este reprezentată de cea de transport a persoanelor și obiectelor, de la punctul de origine, la destinația dorită. Mașinile, autoutilitarele sau autocarele trebuie să dispună de un motor care să genereze forța mecanică necesară deplasării, dar și de roți care să intre în contact cu suprafața pe care autovehiculul rulează. 

Roțile sunt, la rândul lor, formate din mai multe componente, iar una dintre cele esențiale este reprezentată de anvelope. Acestea sunt singura componentă a unei mașini care este pusă în contact direct cu suprafața carosabilului. Pentru a garanta o deplasare sigură și stabilă, roțile mașinii trebuie să fie dotate cu pneuri de calitate, adaptate condițiilor de drum. O caracteristică definitorie a acestora este reprezentată de așa-numitele profiluri de anvelope. 

Cuprins 

  1. Profil anvelope - Ce reprezintă conceptul de profil la anvelope

  2. Profil anvelopă - Tipuri de profile, cu avantaje și dezavantaje

1. Profil anvelope - Ce reprezintă conceptul de profil la anvelope

Printre caracteristicile anvelopelor care influențează în mod decisiv capacitatea acestora de a garanta siguranța la drum și confort optim în utilizarea mașinii, se regăsește și tipul de profil al anvelopelor. Profilul anvelopelor este un concept complex, care este influențat de mai multe aspecte. Este vorba despre flancurile anvelopei, adică striațiile acesteia, blocurile de rulare și martorul de uzură. Împreună, acestea formează un profil de anvelopă. 

Tipul profilului este ceea ce diferențiază modelele de anvelope de vară de variantele din categoria cauciucurilor de iarnă. În funcție de tipul de profil pe care îl are, un cauciuc poate fi potrivit pentru utilizarea în condiții specifice sezonului rece sau în condițiile de drum pe care le poți întâlni, mai degrabă, pe timpul verii. Indiferent de tipul pneului, însă, profilul este o caracteristică definitorie pentru orice variantă de cauciucuri.

Inclusiv modelele de anvelope all season au această caracteristică definitorie. Atunci când alegi cauciucurile, trebuie să ții cont și de profil, pe lângă dimensiuni. Profilul sau banda de rulare este acea zonă a anvelopei care intră în contact direct cu suprafața pe care rulează autoturismul. Se poate spune că orice anvelopă este formată din zonele laterale și din profilul său, denumit și banda de rulare.

Înălțimea profilului anvelopelor, esențială pentru siguranța în deplasare

Caracteristica principală a unui profil de anvelope de iarnă și a unui profil de anvelope de vară noi sau la mâna a doua este reprezentată de înălțime. Înălțimea profilului trebuie să aibă o valoare minimă, în mod obligatoriu, pentru a garanta controlul optim al autoturismului și siguranța în deplasare. 

Concret, profilul minim al anvelopelor este de 1,6 mm pe întreaga circumferință a roții. Se recomandă verificarea stării profilului în mod periodic, pentru a testa dacă mașina ta are în dotare anvelope care să garanteze siguranța în deplasare. În cazul în care valoarea minimă a înălțimii profilului nu mai este respectată, trebuie ca anvelopa să fie înlocuită din rațiuni de securitate, bineînțeles.

Profil anvelope - Ce reprezintă conceptul de profil la anvelope

Vestea bună este că verificarea profilelor la anvelope se face destul de ușor, inclusiv pe cont propriu, iar fiecare cauciuc are și un indicator de uzură în canelurile sale principale. Dacă înălțimea profilului a ajuns în dreptul valorii minime, este momentul să schimbi pneul. De altfel, întreg procesul care vizează verificarea uzurii anvelopelor este o necesitate pentru fiecare șofer.

Deși contează pentru orice tip de pneuri, înălțimea sau adâncimea profilelor este importantă mai ales la modelele de anvelope de iarnă. Acestea sunt supuse unor condiții de drum foarte dificile, fiind nevoite să ruleze pe drumuri acoperite cu zăpadă sau polei. În mod automat, cauciucurile se uzează mai rapid, astfel că verificarea profilelor anvelopelor noi de iarnă trebuie să fie făcută mai des

Componentele principale ale profilului

Așa cum ai aflat anterior, profilul este definit de flancuri, denumite și striații, blocuri de rulare și martorul de uzură. Dacă martorul de uzură reprezintă un indicator care te ajută să afli când adâncimea profilului a ajuns la o valoare care impune schimbarea pneului, flancurile și fantele încrucișate sunt elemente care pot fi descrise într-o manieră mai detaliată. Iată ce trebuie să știi despre ele:

  • fantele încrucișate - se regăsesc în interiorul blocurilor de rulare și sunt asemănătoare cu niște canale. Firește, sunt din cauciuc, iar rolul lor este acela de a dispersa foarte bine apa, la contactul lichidului cu pneurile mașinii. Un profil de anvelopă nouă are fante încrucișate eficiente, însă acestea pot ajunge să se tocească, în timp.

  • flancurile - sunt acele striații care se regăsesc în jurul cauciucului și sunt dispuse circumferențial. Ele formează blocurile de rulare, adică acele elemente care iau în mod direct contact cu suprafața carosabilului.

Profil anvelope - Ce reprezintă conceptul de profil la anvelope

Ți-am prezentat conceptul de profil al cauciucurilor noi sau la mâna a doua, pentru că orice anvelopă are un profil, însă trebuie să știi că nu există un singur tip de profil. Vorbim despre cel puțin trei tipuri principale de profile ale anvelopelor, pe care urmează să ți le prezentăm în mod detaliat, astfel încât să afli și care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei variante în parte!

2. Profil anvelopă - Tipuri de profile, cu avantaje și dezavantaje

Profilul anvelopelor determină capacitatea acestora de a garanta siguranța în deplasare atât a șoferilor, cât și a pasagerilor unui autoturism. În plus, de stabilitatea unei mașini poate să depindă și siguranța pe care o au ceilalți participanți la trafic. De exemplu, dacă o mașină are montate la nivelul roților anvelope cu un profil de înălțime neconformă cu standardul minim impus prin lege, aceasta poate să derapeze și poate să provoace accidente foarte grave.

Pe piață, poți găsi anvelope de calitate foarte bună, așa cum sunt cele pe care le poți achiziționa din oferta disponibilă pe Anvelino.ro. Colaborăm cu producători renumiți pentru a-ți oferi pneuri de calitate. Le poți alege în funcție de dimensiunile pe care le recomandă producătorul autoturismului tău, viteza maximă pe care o pot suporta, dar și raportându-te la tipul de profil pe care îl au pneurile. 

Raportat la tipul profilului cauciucurilor, acestea pot fi de trei feluri: anvelope cu profil simetric, anvelope cu profil asimetric și anvelope cu profil direcțional. Fiecare variantă este concepută pentru un anumit tip de automobile și vine cu avantaje și dezavantaje. Cunoașterea particularităților acestor profile de anvelope te poate ajuta să iei o decizie cât se poate de bună, atunci când cumperi pneuri pentru mașina ta. 

Profil anvelopă - Tipuri de profile, cu avantaje și dezavantaje

Anvelope cu profil simetric

Dacă achiziționezi pneuri noi pentru un autoturism, există șanse ca acestea să aibă profil simetric. Acesta este cel mai comun tip de profil și se utilizează de către producători pe pneurile concepute pentru autoturismele compacte, de oraș. Sunt ideale pentru deplasări scurte. Au părțile interioare și exterioare în simetrie perfectă și sunt specifice anvelopelor care sunt cunoscute și ca multidirecționale, adică se pot roti în orice direcție, fără ca performanțele pe care le oferă anvelopele să fie în vreun fel afectate. 

La fel ca orice tip de anvelopă, cele cu profil simetric vine cu avantaje și dezavantaje, însă alegerea lor este una firească, atunci când ai un automobil obișnuit, din clasa turismelor. Iată care sunt principalele avantaje și dezavantaje pe care le oferă un profil simetric anvelopelor care sunt concepute în acest fel!

Avantaje

  • Au o rezistență deosebită - profilele simetrice au capacitatea de a rezista foarte bine în timp, chiar și atunci când anvelopele sunt solicitate în mod frecvent.

  • Sunt potrivite pe timp de iarnă - profilul simetric al anvelopelor este un garant al stabilității în condiții dificile de drum. Pneurile de iarnă cu astfel de profil fac față foarte bine carosabilului acoperit cu zăpadă și polei.

  • Se adaptează condițiilor de vară - și anvelopele de vară și cele all-season care au profil simetric sunt foarte stabile. Asta deoarece acest tip de profil garantează stabilitate pe drumurile umede și uscate. Totodată, ele dispun de fante încrucișate care asigură o dispersie excelentă a apei de pe carosabil.

  • Sunt confortabile - un avantaj al simetriei profilului de acest tip este garantarea unui confort deosebit la drum, ceea ce oferă condiții avantajoase pentru șoferi.

  • Sunt ieftine - fiind atât de comune, dar și de dimensiuni reduse, pneurile cu profil simetric au un caracter economic.

Dezavantaje

  • Pericol la acvaplanare - anvelopele cu profil asimetric nu au o rezistență deosebită la acvaplanare.

  • Banda de rulare - anvelopele cu acest tip de profil au bandă de rulare cu blocuri mici.

Profil anvelopă - Tipuri de profile, cu avantaje și dezavantaje

Anvelope cu profil asimetric

Și anvelopele cu profil asimetric sunt o prezență destul de comună pe drumurile din România și nu numai. Profilul asimetric are drept specific faptul că banda de rulare are la interior și la exterior blocuri și canale cu forme diferite. Scopul este acela de îmbunătățire a dispersiei apei de pe drumurile pe suprafața cărora este prezent lichidul. Astfel, cauciucurile au de câștigat și la capitolul tracțiune.

Nu este de mirare, deci, că profilurile asimetrice sunt utilizate îndeosebi în cazul anvelopelor destinate vehiculelor pentru motosport, precum și mașinilor din clasa berlinelor cu putere deosebită. La anvelopele all season, profilul asimetric presupune existența unor blocuri foarte groase, la nivelul suprafeței exterioare a benzii de rulare. Iată ce avantaje și dezavantaje oferă acest tip de profil.

Avantaje

  • Aderență bună - la drum uscat, anvelopele cu profil asimetric au o aderență foarte bună și facilitează un stil de condus calm și extrem de silențios.

  • Drenaj bun - profilele asimetrice garantează dispersia apei într-o manieră rapidă și simplă, ceea ce facilitează transportul pe drumuri umede.

  • Stabilitate - chiar și la viteze ridicate, profilele asimetrice se adaptează bine și permit efectuarea de viraje excelente, controlate. 

  • Uzură lentă - o anvelopă cu profil asimetric are suprafețe de contact mari, astfel că uzura acestora va fi una mai lentă decât în cazul anvelopelor cu profil simetric.

Dezavantaje

  • Au prețuri mai ridicate - poți găsi anvelope cu profil asimetric la prețuri bune, însă, în medie, acestea sunt mai puțin economice decât variantele cu profil simetric. Un motiv este reprezentat și de faptul că sunt de dimensiuni mai mari decât cele cu profil simetric.

  • Rezistență mai mică la șocuri - deși sunt stabile și au o suprafață mare de contact, care se uzează destul de lent, pneurile cu profil asimetric nu fac la fel de bine față șocurilor, comparativ cu celelalte variante.

Anvelope cu profil direcțional

Profilul direcțional este cel de-al treilea tip principal pe care îl poți găsi pe piață. Anvelopele cu acest tip de profil au ca specific canelurile simetrice, care sunt orientate în aceeași direcție. De regulă, cauciucurile cu acest tip de profil sunt pneurile de iarnă care se montează pe automobilele foarte puternice, așa cum sunt cele de tip 4x4, folosite în zonele de munte în timpul sezonului rece.

Ele garantează o tracțiune excelentă mașinilor folosite pe carosabil acoperit cu zăpadă. Au pe flancuri o săgeată care indică direcția de montare, spre deosebire de cele simetrice, care se pot monta și roti în orice direcție. În cele ce urmează, vei afla care sunt toate avantajele și dezavantajele acestui tip de profil de anvelopă.

Avantaje

  • Excelente pe timp de iarnă - niciun alt tip de profil de anvelopă nu garantează o tracțiune mai bună a mașinii decât cauciucurile cu profil direcțional. 

  • Rezistență bună la acvaplanare - au capacitatea de a stabiliza mașina pe carosabilul umed și oferă o excelentă dispersie a apei.

  • Fiabilitate la viteză mare - sunt cel mai potrivit tip de anvelope, atunci când ești pasionat de un stil sportiv de conducere a mașinii. Ele fac față vitezelor mari, chiar și pe carosabil aflat în condiții nu tocmai prietenoase.

Profil anvelopă - Tipuri de profile, cu avantaje și dezavantaje

Dezavantaje

  • Montaj strict - nu se poate jongla deloc cu anvelopele cu profil direcțional, din punct de vedere al montajului. Ele trebuie să fie instalate exact în acord cu indicațiile oferite de săgeata de pe flancul lor.

  • Uzură rapidă - pentru a garanta tracțiune bună pe drumuri de iarnă, anvelopele cu profil direcțional depun eforturi care provoacă o uzură destul de rapidă.

  • Costuri mai mari - cauciucurile cu profil direcțional au dimensiuni mari și presupun un cost de achiziție ridicat.

Așadar, acestea sunt cele mai importante tipuri de profil de anvelopă. Există și alte variante, precum profilul nervurabil, care dispune de nervuri circumferențiale. Acesta este un profil nepotrivit pentru drumurile umede. Profilul de tip canelura presupune existența canelurilor perpendiculare pe suprafața anvelopei și se folosește, îndeosebi, pentru echiparea autobuzelor. Există și profil de tip nervură canelură, care îmbină aceste două variante și se utilizează pentru echiparea camioanelor folosite pe drumuri noroioase. Echipează-ți mașina cu anvelope alese în funcție de condițiile de drum în care vei circula și prioritizează mereu stabilitatea autoturismului tău, cu ajutorul soluțiilor disponibile pe site-ul Anvelino.ro!

Sursa foto: Unsplash.com

Articole recente