Caracteristicile anvelopelor - TIPURI, marcaje și criterii de alegere
Anvelopele automobilelor reprezintă echipamente esențiale pentru parcurgerea distanțelor pe drumurile publice într-un mod sigur și confortabil. Cauciucurile moderne încorporează o multitudine de inovații făcute în ultimii 200 de ani, atât în ceea ce privește materialele utilizate în construcția lor, cât și a diferitelor caracteristici încorporate, care le fac potrivite pentru anumite automobile sau pentru anumite condiții de trafic.
Pneurile sunt echipamente consumabile, acestea uzându-se inevitabil în timp, durata de viață medie fiind de aproximativ 50000 de km, cifră care poate varia destul de mult în funcție de stilul de condus. La un moment dat în timp va fi obligatoriu să se facă o înlocuire a acestora. Achiziția noilor cauciucuri este destul de complicată, avându-se în vedere faptul că pe piață există o multitudine de modele cu caracteristici diverse. Pentru o alegere corectă este obligatoriu ca fiecare conducător auto să știe cum poate alege cauciucurile potrivite pentru a nu apărea situații nedorite ulterior.
În articolul de mai jos vei afla care sunt principalele caracteristici ale diverselor tipuri de anvelope în funcție de anotimpul în care sunt utilizate și cum pot fi interpretate marcajele existente pe partea lor laterala și pe noile tipuri de etichete obligatorii în toată Uniunea Europeană. În plus, vei putea consulta un mic ghid pe baza căruia să poți face alegerea corectă a anvelopelor pentru mașina ta.
Cuprins:
1. Caracteristici ale diverselor tipuri de anvelope
1.1. Caracteristicile anvelopelor de vară
1.2. Caracteristicile anvelopelor de iarnă
1.3. Caracteristicile anvelopelor all season
2. Descoperirea caracteristicilor anvelopelor cu ajutorul marcajelor
3. Alegerea anvelopelor corecte în funcție de caracteristici
1. Caracteristici ale diverselor tipuri de anvelope
Dacă la început anvelopele erau realizate din cauciuc natural, iar forma lor era aceeași, indiferent de momentul din an în care erau utilizate, în prezent există diverse tipuri fabricate din cauciuc sintetic, ranforsat cu metal și plastic, cu profile variate, ce pot fi utilizate cu succes în diferite perioade ale anului. Aceste profile au forma perfectă pentru a oferi siguranță maximă, în funcție de condițiile de trafic în ceea ce privește temperatura, umiditatea și existența unor suprafețe alunecoase, precum apa, poleiul sau zăpada. În această privință pe piață există trei tipuri principale de anvelope, anume cele de vară, de iarnă și cele all season.
1.1. Caracteristicile anvelopelor de vară
Anvelopele de vară sunt destinate utilizării în perioadele în care temperatura din exterior este mai mare de 7 grade Celsius. Materialul din care sunt fabricate este ales în așa fel încât cauciucurile să aibă o rezistență maximă, în condițiile în care asfaltul poate ajunge la temperaturi de aproximativ 50-60 de grade Celsius în timpul lunilor de vară.
Profilele sunt realizate pentru a oferi aderență maximă, atât pe suprafețele uscate, cât și pe cele umede. Modul în care sunt construite nu oferă, însă, performanțe maxime pentru perioadele în care temperaturile sunt mai scăzute de 7 grade Celsius, deoarece apare o rigiditate crescută a materialului, ceea ce face ca distanța de frânare să crească, iar confortul să aibă de suferit. Nu se recomandă utilizarea anvelopelor de vară în timpul iernii, din cauza creșterii distanței de frânare și a posibilității de patinare și derapaj.
1.2. Caracteristicile anvelopelor de iarnă
Anvelopele de iarnă sunt fabricate dintr-un material mai moale, ce își păstrează caracteristicile, chiar dacă temperaturile scad mult sub zero grade Celsius. În plus, pneurile sunt dotate cu profile de o formă specială, ce îndepărtează umezeala excesivă de sub cauciuc către exterior, asigurând astfel o aderență maximă. Aceste profile au și rolul de a asigura tracțiunea și distanța de frânare corectă, chiar dacă asfaltul este acoperit de polei sau zăpadă. Prin prezența lor posibilitatea patinării roților este mult scăzută, ceea ce asigură siguranța în trafic.
Un dezavantaj al anvelopelor de iarnă este faptul că sunt mai zgomotoase comparativ cu cele de vară și oferă un confort mai redus din cauza rigidității. Utilizarea cauciucurilor de iarnă în timpul sezonului cald nu este recomandată, pentru că se vor uza mult mai rapid și nu vor oferi o manevrabilitate superioară.
1.3. Caracteristicile anvelopelor all season
Anvelopele all-season sunt echipamente ce îmbină calitățile celor de vară cu ale celor de iarnă, putând fi astfel folosite tot timpul anului. Prezența lor elimină nevoia schimbării cauciucurilor la sosirea anotimpului rece pentru a se evita primirea unor amenzi, dar performanțele oferite sunt unele medii. Anvelopele all-season nu se vor comporta la fel de bine vara, precum cele special destinate anotimpului călduros, și nici iarna, precum cele speciale, fabricate pentru perioadele cu temperaturi scăzute. Din această cauză, recomandarea specialiștilor este ca anvelopele auto să fie utilizate doar în anumite condiții, cele mai bune rezultate obținându-se prin folosirea unora dedicate, în funcție de anotimp.
2. Descoperirea caracteristicilor anvelopelor cu ajutorul marcajelor
În comerț există o multitudine de modele cu dimensiuni și caracteristici diverse. Producătorii de automobile recomandă să se folosească doar pneurile potrivite, în caz contrar, performanțele vor scădea vertiginos chiar, ajungându-se și până la posibilitatea apariției unor accidente periculoase. Pentru a veni în ajutorul cumpărătorilor, producătorii de anvelope au pus la punct un sistem de marcare ușor de consultat și de interpretat, care să ofere toate informațiile necesare pentru o alegere adecvată. Aceste marcaje sunt standardizate, orice producător fiind obligat să folosească același mod de indicare a acestora.
2.1. Marcajele de pe anvelope
Cele mai importante și utile informații legate de caracteristicile cauciucurilor sunt trecute pe partea lor laterală, cu litere ieșite în relief, de dimensiuni suficient de mari pentru a fi consultate cu ușurință. Informațiile esențiale sunt cele cu privire la producător, la dimensiunile acestora, la masa și viteza maximă suportată, la anotimpul în care pot fi utilizate legal și la data producerii.
Denumirea producătorului este utilă pentru a facilita alegerea pneurilor. În general, pe piață există trei tipuri de branduri: cele premium (cu prețuri mai mari, dar și cu detalii tehnice de top), cele mid-range (ce oferă performanțe medii la costuri accesibile) și cele low-buget (cu prețuri mici și caracteristici pe măsură).
Dimensiunile anvelopei pot fi consultate prin observarea marcajului specific de tipul ”205/55R 16 91 T”, unde 205 reprezintă lățimea în milimetri a căii de rulare, 55 reprezintă raportul nominal de aspect, adică raportul dintre înălțime și lățime (în acest caz, 55 arată că înălțimea pneului este de 55% din lățime). Litera R arată tipul de așezare a firelor metalice (în acest caz, o așezare radială). 91 reprezintă indicele de viteză (codificat după un tabel disponibil), iar T este clasa de viteză , adică viteza maximă recomandată de către producător (T este viteza maximă de 190 km/h).
În afara marcajelor legate de dimensiuni pe anvelopă mai este notat dacă anvelopele sunt utilizate pe timp de iarnă, prin marcajele M+S si prin desenul unui fulg de zăpadă și al unui munte, codul DOT ce reprezintă printr-un grup de cifre săptămâna și anul fabricației. Nu trebuie uitat nici marcajul care arată unde se află lamelele speciale ce arată uzura cauciucurilor.
2.2. Marcajele de pe etichetă
Începând cu anul 2021, anvelopele vândute în UE trebuie să fie însoțite de o etichetă specifică, pe care sunt trecute informații esențiale, ce trebuie cunoscute de orice cumpărător. Eticheta energetică înfățișează 3 caracteristici sub forma unor succesiuni de litere de la A la C sau de la A la E, unde A reprezintă clasa superioară, iar C sau E clasa inferioară:
-
Economia de carburant a anvelopei este exprimată sub forma succesiunii de litere de la A la E, așezate pe linii de culori diferite, de la verde la roșu. Cu cât anvelopa este clasată spre partea superioară a grilei, cu atât consumul de combustibil al autoturismului va fi mai redus și invers. Litera A reprezintă un grad de rezistență la rulare foarte redus, pe când litera E desemnează o anvelopă care va duce la creșterea consumului de combustibil;
-
Frânarea pe carosabil umed este reprezentată tot sub o succesiune de litere de la A la E și arată ce capacitate de frânare oferă anvelopa pe o șosea acoperită cu apă, cu înălțime între 0,5 și 1,5 mm, la temperaturi între 2 și 20 de grade Celsius pentru anvelopele de iarnă și 5 și 35 de grade pentru cele de vară. Deși mulți cumpărători nu observă cu atenție acest indicator, este obligatorie consultarea lui, pentru că anvelopele din clasa A oferă o distanță de frânare mult mai mică decât cele din categoria E. De exemplu, un autoturism dotat cu patru anvelope de clasa A ce parcurge un drum umed cu o viteză de 80 de km pe oră se va opri complet prin frânare, pe o distanță cu 18 m mai mică decât același autoturism dotat cu anvelope de clasa E;
-
Nivelul de zgomot este înfățișat printr-o succesiune de litere de la A la C, unde litera A reprezintă un pneu ce produce în mers zgomot redus, cu cel puțin 3 decibeli mai mic decât limita impusă de E, litera B se referă la pneul ce produce zgomot între limita europeană și până la 3 decibeli sub această limită, iar litera C desemnează un cauciuc ce produce zgomot la limita maximă aprobată.
3. Alegerea anvelopelor corecte în funcție de caracteristici
Orice conducător auto este obligat ca la un moment dat să-și înlocuiască vechile pneuri cu unele noi, fie în momentul în care se trece la sezonul rece și este obligatorie montarea unor anvelope de iarnă sau all season, fie la momentul în care anvelopele originale se uzează peste limita admisă sau au un defect ce nu poate fi îndepărtat. Dacă se vrea a se face o achiziție corectă, este obligatorie consultarea caracteristicilor tehnice recomandate de către producător, care oferă cele mai bune performanțe.
Principalele caracteristici de care se va ține cont sunt:
-
Dimensiunile anvelopei trebuie să fie obligatoriu cele recomandate de către producător. Ele sunt trecute atât pe etichete plasate în diverse zone ale automobilului (de obicei, pe stâlpul median), cât și în talonul automobilului. Legile statului român interzic dotarea automobilelor cu anvelope de dimensiuni diferite, decât cele recomandate, deoarece se consideră că în acest caz nu s-ar întruni toate condițiile de siguranță în trafic, pe care producătorul le-a stabilit prin testele făcute;
-
Normele juridice, de la nivelul Uniunii Europene, obligă pe toți conducătorii auto să-și doteze mașinile cu anvelope speciale, dacă aleg să conducă pe drumurile publice, acoperite cu polei sau zăpadă. Din această cauză, este obligatoriu ca în timpul sezonului rece mașinile să fie dotate cu anvelope de iarnă sau all season, ce oferă cele mai bune performanțe pe drumurile umede sau pe cele acoperite de zăpadă și gheață. În caz contrar, pot fi primite amenzi usturătoare, iar dacă se produce un accident din vina conducătorului auto ce are mașina dotată cu anvelope de vară, acesta va suporta și costurile îndepărtării efectelor accidentului;
-
Consumul energetic indicat pe eticheta specifică arată cu cât crește sau scade consumul de combustibil. Anvelopele din clasa A vor consuma cu până la 20% mai puțin decât anvelopele din clasa E, cifră care se transformă într-o economie substanțială, mai ales în cazul parcurgerii unor distanțe lungi, în fiecare an. În acest caz, prețul mai mare plătit pentru anvelopele de clasă superioară va fi amortizat înainte de terminarea duratei de viață a pneurilor de calitate;
-
Nivelul de zgomot este important, atât pentru șofer și persoanele din interiorul automobilului, cât și pentru celelalte persoane aflate în apropierea drumurilor publice. Această caracteristică este esențială, având în vedere nivelul mare al poluării fonice din marile orașe ale României;
-
Producătorul anvelopei este marcat pe partea laterală, fiind de cele mai multe ori principalul criteriu după care se ghidează cumpărătorii ce vor calitate. Majoritatea conducătorilor auto știu din experiență sau de la cunoscuți care sunt mărcile care produc anvelope durabile, rezistente, care oferă performanță maximă. Este adevărat că pneurile producătorilor celebri sunt mai scumpe decât ale concurenței, dar siguranța și confortul în trafic merită, cu siguranță, investiția suplimentară.
În concluzie, cunoașterea caracteristicilor anvelopelor auto și a modului de citire a marcajelor este vitală pentru orice șofer care dorește siguranță maximă pe drumurile publice din România și din afara țării.
Surse foto:
unsplash.com
pixabay.com
-
9 - Jul - 2024Noul Pirelli Cinturato All Season SF3: Campionul frânării
Descopera mai multe despre ➜ Noul Pirelli Cinturato All Season SF3 ✅ Sfaturi & Recomandari de la...
views (302) CommentsCiteste articolul -
9 - Jul - 2024Descoperă noua gamă de anvelope Pirelli Powergy: Soluții pentru Iarna și All Season
Descopera mai multe despre ➜ noua gamă de anvelope Pirelli Powergy ✅ Sfaturi & Recomandari de...
views (129) CommentsCiteste articolul -
9 - Jul - 2024Pirelli P Zero Winter 2: Inovația în materie de anvelope de iarnă pentru vehicule electrice
Descopera mai multe despre ➜ Pirelli P Zero Winter 2 ✅ Sfaturi & Recomandari de la specialisti...
views (100) CommentsCiteste articolul -
4 - Jun - 2024Test cauciucuri Auto Bild: Top anvelope vara 205 55 r16
Descopera mai multe despre ➜ Test cauciucuri Auto Bild: Top anvelope vara 205 55 r16 ✅ Sfaturi &...
views (436) CommentsCiteste articolul -
4 - Jun - 2024Anvelopele de vara 225 55 r17 supuse la test de Auto Bild
Descopera mai multe despre ➜ Anvelopele de vara 225 55 r17 supuse la test de Auto Bild ✅ Sfaturi &...
views (200) CommentsCiteste articolul -
28 - May - 2024Top 8 cele mai ieftine anvelope all season 215 65 r16
Descopera mai multe despre ➜ Top 8 cele mai ieftine anvelope all season 215 65 r16 ✅ Sfaturi &...
views (396) CommentsCiteste articolul