Alege o altă dimensiune..

Motive să ne alegi

garanția calității
la orice tip de anvelopă
livrarea rapida
pe tot teritoriul României
livrare rapidă în țară
la anvelopele din stoc
site securizat
cu certificat SSL

Informatii

Cauciucuri MS. Ce înseamnă M+S la cauciucuri și ce caracteristici au anvelopele de acest tip

Cauciucuri MS. Ce înseamnă M+S la cauciucuri și ce caracteristici au anvelopele de acest tip

Cauciucuri MS- Ce înseamnă M+S la cauciucuri și ce caracteristici au anvelopele MS

Roțile se numără printre componentele esențiale ale oricărui autoturism. În lipsa acestora, este imposibil să se genereze forța necesară pentru ca vehiculul să se deplaseze și să își îndeplinească funcția esențială. Adică aceea de a transporta șoferul și pasagerii. 

Roțile sunt formate din mai multe componente, însă un rol cheie îl joacă acea parte care intră în contact direct cu suprafața carosabilului. Este vorba despre anvelope. Fiecare mașină este echipată cu un set de patru anvelope, plus una de rezervă. 

Acestea trebuie să garanteze o aderență bună la drum și capacitatea de a face față inclusiv condițiilor dificile de pe traseu. Această capacitate este ceea ce diferențiază, de altfel, tipurile de cauciucuri care există pe piață. 

În primul rând, trebuie menționate modelele de anvelope de vară. Acestea sunt potrivite pentru condițiile specifice sezonului cald, atunci când carosabilul este uscat sau umed în urma ploilor, însă nu există șanse de îngheț sau depuneri de zăpadă. 

Pentru perioada anului în care se întâlnesc aceste fenomene, se folosesc fie anvelope de iarnă, fie anvelope all season. Utilizarea acestor categorii de anvelope în timpul iernii este obligatorie prin lege. Cauciucurile potrivite pentru utilizarea pe parcursul lunilor de iarnă sunt cunoscute și după denumirea de cauciucuri MS. Cuprins

  1. 1. Cauciucuri MS. Ce înseamnă M+S la cauciucuri?

  2. 2. Anvelope MS. Cum să întreții anvelopele all season MS sau pneurile de iarnă MS

  3. 3. Ce înseamnă MS la cauciucuri - Alte informații utile

1. Cauciucuri MS. Ce înseamnă M+S la cauciucuri?

Alegerea pneurilor potrivite reprezintă nu doar o obligație legală, ci și o responsabilitate pe care fiecare posesor de autoturism trebuie să o aibă față de el, față de pasagerii din mașina sa, dar și față de ceilalți participanți la trafic. Există mai multe tipuri de pneuri deoarece fiecare variantă este dezvoltată în așa fel încât să se adapteze la anumite condiții de carosabil.

Principalul mod de împărțire a pneurilor de pe piață este cel care are în vedere sezonalitatea lor. Așadar, există anvelope all season, anvelope de iarnă și anvelope de vară. Însă, pot fi luate în considerare și alte criterii în baza cărora să se facă o diferență între pneuri. 

Definiția cauciucurilor M+S

Un subiect de interes pentru posesorii auto din țară și nu numai este reprezentat de acele pneuri care sunt catalogate drept cauciucuri MS. Mulți șoferi sunt curioși cu privire la ce înseamnă M+S. Răspunsul este unul destul de simplu, însă vine cu particularități deosebite. 

M este o abreviere pentru termenul “mud“, care în limba engleză înseamnă noroi. S este prescurtarea pentru “snow“, termen care în limba engleză înseamnă zăpadă. Așadar, prin cauciucuri M+S se înțelege acea categorie de pneuri proiectate special pentru a fi utilizate în condiții de zăpadă și noroi.

Ce alte denumiri mai există și la ce se referă

Este important de știut de către orice șofer sau persoană interesată de achiziția de cauciucuri că MS poate apărea sub forma “M+S“ sau “M&S“. Toate aceste forme de marcare a compatibilității unor pneuri cu suprafețele noroioase și înzăpezite sunt acceptate prin lege. 

Atunci când vine vorba despre particularitățile acestor pneuri, caracteristicile anvelopelor constau în canalul de bandă mai lat decât în cazul altor pneuri și în profilul lor care este crestat la o adâncime mai mare, pe suprafața de rulare. Grație acestor particularități, anvelopele MS oferă o tracțiune deosebită.

Cauciucuri MS- Ce înseamnă M+S la cauciucuri

Despre anvelope all season MS și anvelope de iarnă MS

Anvelopele all season sunt acele tipuri de pneuri care pot fi utilizate pe tot parcursul anului. Conform legislației aflate în vigoare pe teritoriul României, pentru a putea fi utilizate 

în condiții de iarnă, anvelopele all season trebuie să aibă marcate pe partea lor laterală simbolurile MS, în orice formă.

În cazul în care acest marcaj lipsește, pneurile all season nu pot fi utilizate în mod legal pe timp de iarnă. De ce? Pentru că marcajul MS / M+S / M&S este cel prin care se indică faptul că pneurile sunt aderente pe terenuri acoperite de zăpadă, polei, gheață sau noroi. 

În condițiile temperaturilor scăzute din timpul sezonului rece, care favorizează apariția poleiului, este nevoie de anvelope care să garanteze o distanță de frânare cât mai mică, pe carosabil. Pneurile MS sunt singurele care oferă aceste condiții. Probabil că te întrebi care este diferența între cauciucuri de iarnă MS și ceea ce înseamnă MS pe anvelope all season. 

Anvelopele de iarnă sunt mult mai bine adaptate la condițiile de drum din sezonul rece. În plus, spre deosebire de cele all season, ele sunt dotate cu un alt marcaj special. Este vorba despre fulgul de nea într-un munte cu trei vârfuri. 

Acest marcaj dovedește că pneurile se pot utiliza în condiții de siguranță și dacă temperaturile sunt foarte scăzute.

Spre deosebire de anvelopele de iarnă, cele all season se recomandă a fi utilizate la temperaturi de cel puțin 7 grade Celsius. În același timp, cauciucurile de iarnă se pot uza dacă sunt folosite pe carosabilul curat și uscat, din timpul sezonului cald. 

În România, este recomandat să te asiguri că ai iarna MS pe anvelope, dar și inscripția fulgului de nea și a muntelui cu trei vârfuri. 

Cauciucuri MS- Ce înseamnă M+S la cauciucuri

Acestea sunt garanțiile faptului că anvelopele tale sunt potrivite și pentru temperaturile extrem de scăzute din timpul iernii. Din punct de vedere legal, însă, trebuie să știi că ai dreptul de a circula în România cu anvelope care au marcată doar inscripția M+S / MS / M&S pe zona lor laterală. 

2. Anvelope MS. Cum să întreții anvelopele all season MS sau pneurile de iarnă MS

Ce înseamnă MS pe cauciucuri, în afara faptului că pneurile sunt potrivite pentru a fi utilizate pe drumuri cu noroi și zăpadă? Fie că este vorba despre cauciucuri MS de iarnă sau anvelope MS all season, pneurile care sunt marcate cu această inscripție trebuie să fie întreținute într-un mod specific. 

Există un set de recomandări cheie pe care experții îl oferă tuturor șoferilor interesați de întreținerea eficientă a cauciucurilor, care le pot garanta deplasarea sigură pe timpul lunilor reci. Iată ce includ aceste recomandări:

  1. Depozitarea anvelopelor - utilizarea de cauciucuri MS și ce înseamnă îngrijirea lor trebuie să fie o preocupare pentru posesori încă de dinainte de a monta anvelopele pe autoturisme sau după ce acestea sunt demontate. Cert este că, pe timp de vară, anvelopele MS trebuie să fie depozitate în loc uscat și cât se poate de curat. 

De asemenea, înainte de a fi depozitate, este important să te asiguri că pneurile sunt curățate de orice urmă de noroi sau mizerie. 

Esențial este ca anvelopele să fie păstrate în stare curată pe parcursul lunilor în care nu sunt folosite. De asemenea, trebuie să ai certitudinea că le ferești de acțiunea directă a razelor soarelui, de contactul cu diverse surse de căldură sau cu substanțe care le-ar putea uda. 

Soluții precum uleiurile sau alte lichide din garajul în care depozitezi anvelopele pot să afecteze structura suprafeței acestora. De aceea, este recomandat să te asiguri că este evitat complet contactul.

Cauciucuri MS- Anvelope MS- Cum să întreții anvelope all season MS sau pneuri de iarnă MS

  1. Presiunea din cauciucuri - menținerea unei presiuni optime în pneuri este un obiectiv pe care trebuie să îl aibă șoferii pe tot parcursul anului. Indiferent de tipul anvelopelor folosite, este necesar să te asiguri că acestea au suficientă presiune înaintea călătoriilor pe care le efectuezi cu mașina. 

În caz contrar, vehiculul poate deveni instabil sau pneurile se pot sparge în mers. Însă, tot ceea ce înseamnă anvelope MS indică faptul că aceste anvelope se folosesc în condiții de temperaturi scăzute. 

Atât pe parcursul utilizării lor, cât și în perioadele de repaus, anvelopele MS vor fi afectate de temperaturile mici, iar presiunea din interior va scădea în mod accelerat. 

O presiune scăzută poate să conducă la uzura accelerată a benzii de rulare și la diminuarea capacității tale de a manevra bine mașina. Tocmai de aceea, este important să verifici des presiunea și să o ajustezi la nivelul optim.

  1. Poziția pneurilor - un alt detaliu important de care trebuie să ții cont, în procesul de întreținere a pneurilor MS este reprezentat de schimbarea în mod frecvent a poziției cauciucurilor. 

Acest lucru va conduce la evitarea apariției uzurii neregulate, pe o singură parte. Pneurile trebuie să fie echilibrate și aliniate de câte ori este necesar, iar verificările înaintea călătoriilor mai lungi sunt obligatorii.

Toate aceste măsuri de protecție trebuie luate pentru a menține în stare bună de funcționare designul pe care îl are banda de rulare a cauciucurilor M+S. Acest design este special creat pentru ca noroiul și zăpada să intre în banda de rulare. 

Acolo, materiile de pe asfalt devin compacte, iar mașina nu mai alunecă la contactul cu ele. De asemenea, această proprietate a pneurilor MS le face să fie foarte eficiente și pe gheață sau suprafețe alunecoase și umede.

3. Ce înseamnă MS la cauciucuri - Alte informații utile

Așadar, esențial despre ce înseamnă cauciucurile MS este faptul că acestea se pot utiliza în condiții de iarnă, iar marcajul indică potențialul anvelopelor de a face față contactului cu noroi și zăpadă, dar și cu gheață sau pavaje umede. Există și alte detalii foarte utile pe care merită să le reții, despre cauciucurile M+S. În cele ce urmează, ți le vom prezenta pe cele mai importante.

Cauciucuri MS- Ce înseamnă MS la cauciucuri- Alte informații utile.

Marcajele suplimentare întâlnite pe cauciucurile MS

Ai aflat ce înseamnă MS pe cauciucuri, însă există și alte marcaje pe care le poți observa pe acest tip de pneuri, iar cunoașterea lor este importantă. Cauciucurile marcate cu MS, M+S sau M&S pot avea marcat și simbolul fulgului de nea și al muntelui cu trei piscuri. 

Poți întâlni acest semn marcat ca 3PMSF, adică Three Peak Mountain with Snowflake, noțiune care în traducere înseamnă “munte cu trei vârfuri și fulg de zăpadă“. Tot pe anvelope poți găsi marcat și codul DOT, indicii RF, de sarcină și de viteză, lățimea în milimetri, dar și alte marcaje care pot varia de la brand la brand. 

M+S. Ce înseamnă la cauciucuri de vară?

Da, este adevărat, există și anvelope de vară cu marcajul MS. Pneurile de vară cu marcajul MS sunt utilizate, însă, în alte țări decât România. Este vorba despre acele țări aflate în zone cu climat blând. Anvelopele de vară MS se folosesc doar în condițiile unor temperaturi minime de 7 grade Celsius. 

De asemenea, ele nu au un profil al benzii de rulare potrivit pentru condițiile de iarnă existente în România. Atenție! Legal, orice pneu cu marcajul MS se poate monta și utiliza pe timp de iarnă în țara noastră, însă este recomandat să eviți folosirea pe timp de iarnă a pneurilor catalogate ca fiind de vară, dar marcate cu MS.

În același timp, anvelopele de vară cu inscripția MS pot fi foarte bine utilizate pe timp de vară, așa cum indică și specificul lor. Ele pot să ofere performanțe excelente în timpul lunilor călduroase, nefiind în vreun fel inferioare anvelopelor de vară fără marcaj MS. 

Anvelopele all season MS se pot utiliza pe timp de iarnă!

Foarte mulți șoferi români se tem de faptul că anvelopele all season nu sunt compatibile din punct de vedere legal cu utilizarea pe timp de iarnă. Acest lucru este fals. Ele nu sunt la fel de stabile și sigure precum pneurile specializate în sezonul rece, însă fac față foarte bine condițiilor.

Cât timp sunt marcate cu MS, anvelopele all season pot fi folosite pe timp de iarnă, fapt confirmat și de reprezentanții autorităților române în ultima perioadă. Așadar, atât timp cât anvelopele tale au marcată inscripția MS / M.S./ M&S/ M+S pe suprafața exterioară, ele pot fi folosite legal iarna.

Firește, inclusiv cauciucurile de vară MS sunt legale, însă utilizarea lor nu este deloc recomandată în timpul sezonului rece din țara noastră. Fie că folosești anvelope de iarnă specializate sau anvelope all season, alege soluții de calitate și bucură-te de drumuri sigure!

Cauciucuri MS- Ce înseamnă MS la cauciucuri- Alte informații utile

Acum că știi tot ce înseamnă M+S la cauciucuri, dar și cum trebuie întreținute pneurile marcate cu această inscripție, trebuie doar să alegi modelele de care ai nevoie! Pe Anvelino găsești variante de la top producători la nivel global. Echipează-ți mașina corect și circulă în condiții de siguranță și confort!

Sursa foto: Pixabay.com

Articole recente

Added to your compare, View comparison list click here

Produse recomandate