lcp
Alege o altă dimensiune..

Motive să ne alegi

garanția calității
la orice tip de anvelopă
livrarea rapida
pe tot teritoriul României
livrare rapidă în țară
la anvelopele din stoc
site securizat
cu certificat SSL

Informatii

Runflat: ce înseamnă, care sunt anvelopele potrivite pentru mașina ta și care sunt criteriile după care să le alegi?

Runflat: ce înseamnă, care sunt anvelopele potrivite pentru mașina ta și care sunt criteriile după care să le alegi?

Anvelopele mașinii tale – care sunt potrivite pentru mașina ta și după ce criterii să te uiți atunci când le cumperi

Alegerea unor anvelope calitative și potrivite mașinii tale poate fi o adevărată povară, dacă nu ești destul de informat despre caracteristicile automobilului tău sau nu ești un bun cunoscător al pieței de anvelope. Dacă te-ai hotărât să schimbi anvelopele mașinii tale, fie pentru venirea sezonului rece, fie pentru că este necesară înnoirea lor, atunci iată câteva sfaturi utile, menite să îți ușureze luarea unei decizii.

Cuprins:

1.     Ce sunt anvelopele de tip runflat?

2.     Ce înseamnă anvelope runflat pentru sezonul rece?

3.     Ce înseamnă anvelope runflat pentru toate sezoanele (all season)?

4.     Ce înseamnă anvelope runflat pentru sezonul cald?

 

1. Ce înseamnă anvelope runflat pentru sezonul rece?

După cum ți-ai putut da seama și din numele lor, termenul de „run flat” se poate traduce prin „a merge cu pană”. Totuși, de ce ai conduce cu pană? Răspunsul este că în cazul unui eveniment nefericit în care roata mașinii a fost spartă, aceste anvelope îți oferă șansa de a circula încă 50-80 de kilometri la o viteză redusă până la cea mai apropiată vulcanizare, unde poți să înlocuiești roata. Acest tip de anvelope au pereți laterali mai duri, pentru a putea susține greutatea mașinii și de a proteja janta.

2. Ce înseamnă anvelope runflat pentru sezonul rece?

Pe timpul iernii, condusul poate deveni un real pericol atunci când mașina nu este echipată corespunzător. Este nevoie de atât de anvelope de iarnă, cât și de lanțuri antiderapante. Acest tip are canelurile din cauciuc mai adânci și mai mari, pentru a oferi tracțiune automobilului pe timp de zăpadă sau polei. Atunci când temperaturile scad sub limita înghețului, acestea își vor păstra elasticitatea, pentru a-ți oferi siguranță în timpul mersului. Totuși, pe lângă anvelopele normale, convenționale, mai există și anvelope de tip runflat și cele ranforsate:

  • Anvelopele runflat sunt compuse din pereți laterali mai rigizi, pentru a putea funcționa pe o distanță de aproape 80 de kilometri, atunci când ai făcut pană și trebuie să ajungi la un atelier de reparații.

  • Anvelopele ranforsate sau anvelopele XL sunt concepute special pentru mașinile de dimensiuni mai mari, de tip SUV sau Pick-up, fiind de mai grele și având o sarcină mai mare decât cele convenționale. Acestea oferă stabilitate, fiind mai late, iar presiunea pe care o pot menține îți oferă șansa de a urca borduri sau de a trece mai ușor cu mașina peste obstacole.

3. Ce înseamnă anvelope runflat pentru toate sezoanele (all season)?

Dacă nu dorești să achiziționezi două seturi separate pentru timpurile calde și reci, tehnologia avansată îți oferă ocazia să folosești aceleași anvelope pe toată durata anului. Odată ce ai aflat dimensiunile necesare mașinii tale, poți opta pentru un set de anvelope all season care sunt adaptate atât pentru temperaturile calde ale verii, cât și ierni mai blânde, care nu necesită anvelope speciale. Dacă locuiești într-o zonă în care nu ai parte de foarte multă zăpadă pe timpul iernii, aceasta poate fi opțiunea perfectă pentru tine. De asemenea, aceste tip de anvelope se pot regăsi și cu sistemul de siguranță runflat, care te poate ajuta să rulezi pe carosabil în cazul nefericit în care ai făcut pană. Având pereți rigizi, acestea au posibilitatea de a susține greutatea mașinii chiar și după ce cauciucul principal a fost spart.

4. Ce înseamnă anvelope runflat pentru sezonul cald?

La fel ca în cazul sezonul rece, este bine să schimbi anvelopele și la venirea verii, deoarece riști deteriorarea celor de iarnă, care sunt concepute pentru temperaturi mici. Alegerea unor anvelope de vară presupune măsurarea roților mașinii și este necesar să te orientezi după lățimea, înălțimea și radiusul (diametrul interior). Aceste anvelope destinate verii sunt tratate termic atât pentru a face față cu brio asfaltului încins, dar și pentru a te proteja de acvaplanare pe durata unei furtuni.

            Așadar, înainte de a achiziționa anvelope noi, fie pentru vară, iarnă sau pentru toate cele patru anotimpuri, este bine să te informezi corect despre posibilitățile pe care le oferă piața. Dacă îți dorești siguranță în momentul în care ai făcut pană, se recomandă achiziționarea unor anvelope de tip runflat, care te vor ajuta să ajungi la un atelier de vulcanizare cu bine.

Sursa foto: unsplash.com

Articole recente