Jante din aliaj vs. oțel - ce trebuie să știi înainte de a le alege pe cele potrivite?
Comparația dintre jantele din aliaj și cele din oțel este un subiect foarte în vogă în domeniul auto, ajutându-i pe șoferi să adune informații utile atât în ceea ce privește utilitatea fiecărui tip de jantă, cât și în ceea ce privește aspectul. Indiferent de autoturismul pe care îl ai, jantele sunt printre cele mai importante componente ale mașinii. Acestea se aleg în funcție de anumite criterii, iar calitatea lor este vitală pentru siguranță și confort atunci când circuli pe carosabil. Materialul din care sunt fabricate are și el un rol important, lucru care conduce către această diferență firească între jantele de aliaj sau de oțel. Fiecare are propriile avantaje și dezavantaje, de la fiabilitate și întreținere și până la estetică. Descoperă în acest articol informațiile de care ai nevoie pentru a ști ce tip de roată este cel mai bun pentru mașina ta.
Cuprins:
1. Jante din aliaj vs. oțel: principalele caracteristici și diferențe
1.1. Jante din aliaj sau oțel - ce caracteristici are fiecare tip?
1.2. Jante din aliaj vs tablă - diferențe
2. Cum să alegi între jante de oțel sau aliaj - avantaje și dezavantaje
2.1. Jante din aliaj vs jante din oțel - avantaje
2.2. Jante din tablă vs aliaj - dezavantaje
2.3. Sfaturi în alegerea jantelor de tablă, oțel sau de aliaj din aluminiu
1. Jante din aliaj vs. oțel: principalele caracteristici și diferențe
Janta poate fi definită ca fiind marginea exterioară a roții și are rolul de a susține anvelopa atunci când autoturismul se deplasează. Deoarece aceasta trebuie să ofere siguranță și confort în timpul mersului, este recomandat să alegi un model potrivit pentru mașina ta, dar de cea mai bună calitate, astfel încât să obții performanțe optime. Jantele auto sunt obținute în urma unor procese de producție care trebuie să respecte anumite standarde în domeniu, iar materialele utilizate trebuie să garanteze o rezistență sporită în timp.
Pentru că primul criteriu în alegerea jantelor este materialul din care sunt realizate, aliaj sau oțel, vei afla în continuare ce caracteristici are fiecare și care sunt diferențele în ceea ce privește aspectul, prezoanele, rezistența sau greutatea. Astfel, vei putea face o alegere adecvată, în funcție de nevoile pe care le ai și de tipul mașinii.
1.1. Jante din aliaj sau oțel - ce caracteristici are fiecare tip?
Jantele sunt fabricate din mai multe tipuri de aliaje sau amestecuri de metale, fiecare având diverse caracteristici de manevrabilitate, nevoi de întreținere și avantaje diferite. Ele pot fi alese în funcție de dimensiuni, de marca și modelul autoturismului și de tipul motorizării. Pentru a le găsi pe cele de care mașina ta are nevoie, poți apela la un configurator de jante din oțel și aliaj, care îți va tria doar produsele ce corespund criteriilor selectate de tine.
Aliajul este o combinație între mai multe metale, scopul final fiind acela de a rezulta un amestec cu diferite caracteristici precum maleabilitate, rigiditate sau duritate. Deși costă mai mult, jantele din aliaj îmbunătățesc aspectul general al mașinii.
Majoritatea jantelor care există pe piață astăzi sunt din aliaj de aluminiu turnat, adică se fabrică prin turnarea aluminiul topit într-o matriță. Din acest motiv, sunt ușoare, rezistă bine la căldură și sunt mai atractive decât cele din oțel. De asemenea, ele sunt disponibile într-o varietate mare de finisaje și dimensiuni din care poți alege.
Jantele din aliaj mai pot fi obținute și prin forjare, adică aluminiul solid este fixat pe jante prin aplicarea de presiune și căldură. Procesul de forjare face ca roata să fie mai puțin poroasă, lucru care conduce la mai multă durabilitate și rezistență la coroziune.
Jantele din aliaj reprezintă o alegere excelentă dacă vrei să te bucuri de un echilibru perfect între performanță, costuri, estetică și consum de combustibil.
Jantele din oțel sunt fabricate dintr-un aliaj de fier și carbon. Sunt mai grele, mai durabile și pot fi ușor de reparat și recondiționat. Modul de fabricație constă în decupare la presă și sudarea materialelor împreună. Din acest motiv, din punct de vedere estetic, nu sunt opțiunea cea mai bună.
Jantele din oțel sunt recunoscute pentru longevitate și duritate. De aceea, sunt folosite foarte des la SUV-uri sau la autoutilitare. Ele sunt ideale mai ales pe timpul iernii, când mașina și, implicit, roțile trec prin condiții meteo diverse. Spre deosebire de cele din aliaj, jantele din oțel sunt rezistente la deteriorarea cauzată de zăpadă, polei sau degivranți.
1.2. Jante din aliaj vs tablă - diferențe
Între jantele din aliaj și cele din aluminiu există câteva diferențe notabile în ceea ce privește greutatea, tipul de prezoane folosit, costurile sau rezistența. Pentru a înțelege mai bine comparația între cele două, în cele ce urmează va fi prezentat fiecare aspect în parte.
Diferența de prezoane între jantele din aliaj și cele din tablă
Atunci când faci distincția între jante din aliaj și jante din oțel, trebuie să te gândești și la tipul de prezoane sau piulițe. Unele se potrivesc în ambele cazuri, dar există și prezoane care pot fi folosite doar pentru jantele din tablă și altele doar pentru cele din aliaj.
Dacă automobilul tău este dotat din fabrică cu roți din tablă, atunci prezoanele se vor potrivi doar cu ele. Aceste piulițe ajută la centrarea jantelor pe gaura centrală prin strângerea lor. Jantele din oțel pot fi strânse și cu ajutorul prezoanelor conice și ascuțite, care se folosesc în mod special la cele din aliaj. Cu toate acestea, este recomandat ca fiecare tip de jantă să fie folosit cu prezoanele dedicate.
Diferența de greutate între jantele din oțel vs aliaj
Jantele din oțel și aliaj prezintă diferențe notabile și în ceea ce privește greutatea. Jantele din aliaj sunt mai ușoare, lucru ce contribuie la o viteză de accelerare mai mare și la o frânare rapidă. Pe de altă parte, oțelul are dezavantajul unei greutăți mai mari, ceea ce duce la o frânare mai lentă. Cu cât roata este mai grea, cu atât va fi nevoie de mai multă energie pentru a frâna. Greutatea redusă a jantelor din aliaj ajută, de asemenea, la reducerea consumului de combustibil.
Alte diferențe constau în metoda de fabricare, deoarece jantele din oțel sunt ștanțate, iar cele din aliaj sunt turnate. Tabla groasă de oțel este laminată și sudată în formă de cerc, iar roata din aliaj este prelucrată în cercuri după turnare. De asemenea, jantele din oțel sunt mai rezistente și pot fi vopsite în mod repetat.
În ceea ce privește sezonul, aliajul este excelent pentru temperaturile mai blânde, iar oțelul pentru vremea mai rece. Așadar, dacă vrei un bun randament pe timp de vară, este recomandat să-ți echipezi autoturismul cu anvelope de vară, specifice acestui sezon, cu jante din aliaj. Pentru iarnă sunt potrivite cele din oțel, cu anvelope mai groase, de diametru mic. În comparație cu jantele din oțel, cele din aliaj au o transmisie termică mult mai bună. Acest lucru ajută la dispersarea căldurii de la frâne, ceea ce permite o performanță sporită în timpul frânării, scăzând riscul de supraîncălzire.
Pe scurt, principalele diferențe dintre cele două sunt următoarele:
-
Jantele din oțel sunt mai rezistente și mai ieftine decât cele din aliaj;
-
Jantele din aliaj sunt mai scumpe și mai ușoare decât cele din oțel;
-
Cele din oțel sunt supuse coroziunii, dar pot fi vopsite oricând. De asemenea, acestea nu se îndoaie ușor;
-
Jantele din aliaj nu corodează și nu se îndoaie, dar au ca dezavantaj faptul că se pot rupe;
-
Jantele din aliaj sunt preferate mai ales datorită faptului că utilizează mai puțină masă de rotație și mai puțină energie pentru a accelera și pentru a frâna.
2. Cum să alegi între jante de oțel sau aliaj - avantaje și dezavantaje
Pe lângă faptul că influențează foarte mult aspectul unei mașini, jantele joacă un rol semnificativ și în performanța acesteia și în siguranța oferită în timpul mersului. Acestea au diferite caracteristici în funcție de materialul din care sunt realizate. Jantele din aliaj au un aspect estetic deosebit, în timp ce jantele din oțel sunt accesibile și practice. Pentru a face mai multă lumină în subiectul atât de dezbătut, vei explora în continuarea acestui capitol care sunt meritele și dezavantajele fiecăreia dintre ele și care este mai potrivită pentru nevoile tale.
2.1. Jante din aliaj vs jante din oțel - avantaje
Avantajele jantelor din aliaj:
-
În ceea ce privește estetica, marele avantaj al roților din aliaj este faptul că arată bine. În multe țări, această dotare reprezintă o caracteristică de lux a mașinii, întâlnită mai ales la variantele de top. Roata din aliaj este disponibilă în diverse stiluri și culori, ceea ce o face alegerea principală pentru cei care își doresc să-și îmbunătățească aspectul mașinii.
-
Jantele din aliaj sunt mai ușoare ca greutate, lucru care contribuie la economie de combustibil, precum și la o frânare și la o accelerare bună. Greutatea redusă îmbunătățește manevrabilitatea și răspunsul direcției, sporind astfel aderența.
-
Jantele din aliaj contribuie, de asemenea, la prelungirea duratei de viață a anvelopelor.
-
Datorită construcției ușoare, jantele din aliaj oferă o aderență și o tracțiune mai bună. În plus, folosind astfel de produse pentru mașină, vei observa o diferență notabilă în ceea ce privește direcția și capacitatea de a vira în curbe.
-
Un alt atu important al jantelor din aliaj este rezistența la rugină și la coroziune.
Avantajele jantelor din oțel:
-
Datorită procesului de fabricație prin ștanțare, jantele din oțel sunt mult mai ieftine. Așadar, principalul avantaj este costul redus al acestora.
-
Durabilitatea este pe locul doi în lista de avantaje. Dacă te interesează foarte mult acest aspect și nu știi ce să alegi între jantele din oțel și aliaj, primele sunt, cu siguranță, mult mai rezistente și mai robuste.
-
Oțelul este mai maleabil, așadar și repararea jantelor din oțel va fi mai ușoară. Porțiunea îndoită se aduce foarte ușor la forma inițială.
2.2. Jante din tablă vs aliaj - dezavantaje
Dezavantajele jantelor din aliaj:
-
Din cauza procesului complex de producție, jantele din aliaj sunt destul de scumpe.
-
Sunt mai rigide și nu sunt la fel de rezistente ca cele din oțel. Ele sunt predispuse la lovituri și fisuri, de exemplu atunci când le lovești de borduri la o manevră de parcare greșită.
-
Repararea unei jante din aliaj este costisitoare și dificilă. Acestea trebuie să fie supuse unor proceduri complexe pentru a fi readuse la forma normală.
Dezavantajele jantelor din oțel:
-
Roțile din oțel sunt grele, ceea ce înseamnă reducerea centrului de greutate al mașinii și o sarcină în plus asupra acesteia. Există și autovehicule care pot profita de greutatea mare, aceste tipuri de jante oferind uneori o tracțiune și o manevrabilitate bună.
-
În ceea ce privește aspectul, jantele din oțel nu sunt prima alegere a celor care își doresc un design deosebit al mașinii. Acest lucru rămâne, însă, o alegere subiectivă a fiecăruia.
2.3. Sfaturi în alegerea jantelor de tablă, oțel sau de aliaj din aluminiu
În cele din urmă, alegerea tipului de jante potrivit depinde foarte mult de aspirațiile tale ca șofer și de cât de mult cântărește estetica mașinii în decizia finală. Jantele din aliaj tind să fie ceva mai scumpe, așa că acest lucru este un aspect care merită luat în calcul. Pe de altă parte, dacă îți dorești să ai parte de o experiență bună de condus, atunci ar putea fi alegerea potrivită.
Pentru șoferii care au un stil de condus normal, beneficiile jantelor din aliaj nu sunt suficiente pentru a face o diferență prea mare în experiența șofatului. Însă, pentru cei care se orientează mai mult spre performanță, acestea ar putea fi soluția ideală. Greutatea lor mult mai mică contribuie la îmbunătățirea performanțelor de manevrabilitate.
Aliajul este mai bun pentru un condus agil, de înaltă performanță, și are avantajul că este ușor de personalizat, făcând mașinile să fie mai atrăgătoare și mai elegante. Jantele din oțel au și ele trăsăturile lor specifice. Acestea se comportă bine în toate condițiile meteorologice și sunt mai rezistente la șocuri și coliziuni, spre deosebire de alte materiale.
Din întreaga comparație între jantele din aliaj vs. cele din oțel oțel reiese faptul că fiecare dintre acestea are propriile calități, beneficii și dezavantaje. În timp ce jantele din aliaj oferă un design deosebit mașinii și sunt mai ușoare, jantele din oțel sunt mai puțin costisitoare și mai facil de reparat în caz de deteriorare. Așadar, nu trebuie să excluzi nicio variantă și să ții cont de stilul tău de condus, de condițiile în care vei circula și de performanțele pe care vrei să le obții.
Sursa foto: pixabay.com.
-
9 - Jul - 2024Noul Pirelli Cinturato All Season SF3: Campionul frânării
Descopera mai multe despre ➜ Noul Pirelli Cinturato All Season SF3 ✅ Sfaturi & Recomandari de la...
views (217) CommentsCiteste articolul -
9 - Jul - 2024Descoperă noua gamă de anvelope Pirelli Powergy: Soluții pentru Iarna și All Season
Descopera mai multe despre ➜ noua gamă de anvelope Pirelli Powergy ✅ Sfaturi & Recomandari de...
views (102) CommentsCiteste articolul -
9 - Jul - 2024Pirelli P Zero Winter 2: Inovația în materie de anvelope de iarnă pentru vehicule electrice
Descopera mai multe despre ➜ Pirelli P Zero Winter 2 ✅ Sfaturi & Recomandari de la specialisti...
views (71) CommentsCiteste articolul -
4 - Jun - 2024Test cauciucuri Auto Bild: Top anvelope vara 205 55 r16
Descopera mai multe despre ➜ Test cauciucuri Auto Bild: Top anvelope vara 205 55 r16 ✅ Sfaturi &...
views (390) CommentsCiteste articolul -
4 - Jun - 2024Anvelopele de vara 225 55 r17 supuse la test de Auto Bild
Descopera mai multe despre ➜ Anvelopele de vara 225 55 r17 supuse la test de Auto Bild ✅ Sfaturi &...
views (171) CommentsCiteste articolul -
28 - May - 2024Top 8 cele mai ieftine anvelope all season 215 65 r16
Descopera mai multe despre ➜ Top 8 cele mai ieftine anvelope all season 215 65 r16 ✅ Sfaturi &...
views (362) CommentsCiteste articolul