lcp
Alege o altă dimensiune..

Motive să ne alegi

garanția calității
la orice tip de anvelopă
livrarea rapida
pe tot teritoriul României
livrare rapidă în țară
la anvelopele din stoc
site securizat
cu certificat SSL

Informatii

Condusul pe timp de iarnă - De ce sunt necesare cauciucurile de iarnă și alte sfaturi pentru condus iarna

Condusul pe timp de iarnă - De ce sunt necesare cauciucurile de iarnă și alte sfaturi pentru condus iarna

Condusul pe timp de iarnă- De ce sunt necesare cauciucurile de iarnă și alte sfaturi pentru condus iarna

A conduce un autoturism reprezintă o responsabilitate pentru majoritatea oamenilor. Chiar dacă există și șoferi care conduc din pasiune, cei mai mulți dintre posesorii de autoturisme apelează la mașini din pură necesitate. Acestea asigură deplasarea pe distanțe dintre cele mai lungi, în condiții de rapiditate. În același timp, mașina vine la pachet și cu o serie de riscuri. Acestea pot fi accentuate atât de starea autoturismului și de calitatea acestuia, cât și de stilul de șofat abordat și de calitățile șoferului. 

O altă categorie importantă de factori de risc pentru cei care conduc este reprezentată de condițiile meteorologice. Orice șofer își dorește să aibă parte de drumuri uscate și de cer senin, pentru stabilitate și vizibilitate perfecte. Din nefericire, însă, nu se poate să conduci mereu doar în condiții de vis. Vremea poate fi deseori un adevărat coșmar pentru șoferi, mai ales pe parcursul perioadei reci a anului. Condusul pe timp de iarnă poate fi dificil și provocator, însă există măsuri pe care le poți lua pentru a reduce din riscuri. 

Cuprins

  1. Condusul pe timp de iarnă - Care sunt principalele riscuri?

  2. Condusul iarna și alegerea anvelopelor potrivite

  3. Sfaturi pentru condus iarna

3.1. Pregătirea mașinii pentru iarnă

3.2. Adaptarea conduitei la condițiile de iarnă

1. Condusul pe timp de iarnă - Care sunt principalele riscuri?

Conducerea unei mașini pe timp de vară este o misiune simplă, chiar și pentru șoferii neexperimentați. Drumurile sunt uscate și curate, vizibilitatea este excelentă, iar ceilalți participanți la trafic au o misiune la fel de facilă, ceea ce reduce și mai mult numărul pericolelor care ar putea apărea. 

Tot ce trebuie să faci este să fii atent la drum și să respecți regulile de circulație, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Firește, există și în timpul sezonului cald riscuri în trafic, inclusiv riscuri conectate la situația meteorologică. O ploaie torențială poate să creeze condiții destul de dificile într-o zi de vară, deoarece obstrucționează capacitatea șoferului de a vedea drumul și ceilalți participanți la trafic. 

Însă acestea sunt evenimente izolate, mult mai rare decât problemele care pot apărea în mod constant în timpul iernii. Există mai multe tipuri de riscuri pe care trebuie să le înfrunți, ca șofer, în perioada friguroasă a anului. Iată care sunt principalele categorii și ce probleme se încadrează în aceste categorii:

Condusul pe timp de iarnă- Care sunt principalele riscuri

  • riscuri legate de condițiile meteo - de departe cea mai mare amenințare este cea pe care o creează condițiile meteorologice. Fie că vorbim despre precipitații, așa cum sunt lapovița și ninsoarea sau doar despre frigul de pe timp de noapte sau chiar din timpul zilei, iarna aduce cu sine o mulțime de elemente neplăcute pentru șoferi. Drumurile alunecoase sunt un factor de risc foarte important, iar acestea sunt întâlnite ca urmare a acțiunii umezelii și a temperaturilor foarte scăzute, care provoacă apariția poleiului. 

Pentru ca aceste riscuri să fie gestionate în mod corect, este necesar ca șoferii să ia măsuri ce țin de stilul de condus, dar și de accesoriile pe care le montează pe autoturisme, așa cum sunt lanțurile sau cauciucurile speciale pentru condițiile dificile din timpul iernii. Despre aceste aspecte vei afla mai multe, pe parcursul acestui articol. 

  • riscuri legate de ceilalți participanți la trafic - șansele sunt ca, pe orice drum te-ai deplasa, să existe și alți șoferi în jur. Fiecare are de înfruntat condițiile dificile din timpul iernii, însă nu ai cum să ai garanția că toți participanții la trafic tratează cu maximă responsabilitate aceste amenințări. De exemplu, nu ai garanția că toți șoferii cu care poți să te întâlnești pe drum știu cum să își adapteze stilul de condus la condițiile specifice iernii. 

De asemenea, nu ai garanția nici că toți șoferii utilizează accesoriile și piesele potrivite acestei perioade a anului, în care condițiile de șofat sunt ceva mai complicate decât în perioadele calde. Pentru ca riscurile din această categorie să fie reduse la minimum, condusul iarna trebuie să se facă adoptând o atitudine caracterizată de prevenție și de atenție deosebită la ceilalți participanți la trafic. 

În același timp, la diminuarea riscurilor de acest fel contribuie și legislația aflată în vigoare, care îi obligă pe șoferi să ia măsuri dintre cele mai serioase. În plus,  controalele desfășurate de către Poliție pe drumurile publice pot să depisteze neregulile precum condusul pe zăpadă fără cauciucurile potrivite. 

  • riscuri legate de autoturismul în sine - autoturismul este și el supus unui efort suplimentar pe timp de iarnă. În primul rând, frigul poate să aibă un efect negativ asupra bateriei. În cazul în care este lăsată în frig pentru foarte mult timp, fără ca mașina să fie pornită și ea să aibă ocazia să se încarce, bateria se poate descărca și poate ajunge să nu mai fie capabilă să ofere energia de care are nevoie motorul pentru a fi acționat. 

Și murdăria de pe parbriz și lunetă pot fi mai dificil de îndepărtat iarna, fiind necesară utilizarea unui lichid de parbriz special. De asemenea, uleiul de motor utilizat trebuie să fie unul specific. O problemă majoră poate fi reprezentată și de condensare. Există mai multe recomandări pentru condusul iarna, despre care vei afla mai multe în cele ce urmează. 

2. Condusul iarna și alegerea anvelopelor potrivite

Majoritatea riscurilor care apar atunci când conduci iarna sunt conectate la starea carosabilului. Acesta este deseori acoperit de polei, gheață sau zăpadă. Iar componenta autoturismelor care intră direct în contact cu aceste suprafețe alunecoase este reprezentată de roți. Roțile trebuie să fie pregătite pentru a face față condițiilor dificile de drum, iar în acest sens cauciucurile fac o diferență extrem de mare.

În România, este obligatoriu ca pe parcursul lunilor de iarnă să se utilizeze anvelope de iarnă. Acestea se diferențiază de modelele de anvelope de vară prin diverse striații și modele de pe suprafață, care le conferă o aderență mai bună la drumurile acoperite de zăpadă, polei sau gheață. Practic, autoturismul poate să se adapteze mult mai bine la condițiile dificile de drum, atunci când pneurile pe care le utilizează sunt unele create în concordanță cu aceste condiții. Iată care sunt toate beneficiile oferite de anvelopele de iarnă:

  • reduc distanța necesară pentru frânare, având o suprafață care derapează și alunecă mult mai puțin decât cea a anvelopelor de vară;

  • au aderență bun la suprafața de rulare, astfel că este evitată deraparea;

  • vehiculul este mai dificil de controlat chiar și la viteze mici, în cazul în care sunt utilizate anvelope de vară pe drumuri acoperite de polei sau zăpadă. Pneurile de iarnă, în schimb, facilitează controlul.

Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă este dictată în România de Ordonanța de urgență nr. 195 / 2002, prin care se stabilește că șoferii trebuie să circule cu astfel de anvelope în timpul sezonului rece. Conform acestei ordonanțe, pentru a recunoaște anvelopele potrivite sezonului rece, trebuie să cauți pe suprafața simbolul alpin, reprezentat de un munte în interiorul căruia apare un fulg de nea. 

Condusul pe timp de iarnă- Condusul iarna și alegerea anvelopelor potrivite

Aceste anvelope sunt acceptate ca fiind potrivite pentru iarnă atât în România, cât și pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Ele sunt cele mai potrivite pentru a face față condițiilor extreme din timpul iernii. Alternativ, șoferii au și posibilitatea de a apela la anvelope all season. Acestea pot fi utilizate pe tot parcursul anului, iar legea permite folosirea lor și în timpul iernii. Pneurile all season au marcate pe suprafață simbolul M+S, care înseamnă Mud (noroi) + Snow (zăpadă). 

În ceea ce privește data la care trebuie să se monteze anvelopele de iarnă pe un autoturism, aceasta nu este stabilită prin lege. Motivul pentru care nu există un termen fix este reprezentat de faptul că utilitatea anvelopelor de iarnă apare doar când există și condiții de iarnă în trafic. În cazul utilizării lor pe un asfalt uscat și cald, ele se pot deteriora prematur. Un reper bun pentru șoferii din România este data de 1 noiembrie. Foarte mulți consideră că aceasta este perioada perfectă pentru a face trecerea la anvelopele de iarnă. 

3. Sfaturi pentru condus iarna

Pe lângă montarea cauciucurilor de iarnă, aceasta fiind una dintre cele mai importante reguli de condus iarna, există și alte sfaturi de care ar trebui să țină cont orice șofer. Acestea vizează atât autoturismul, cât și conduita din trafic. Pentru ca siguranța să fie la cele mai înalte standarde, este important ca ambele categorii de măsuri să fie implementate. 

Condusul pe timp de iarnă- Sfaturi pentru condus iarna

3.1. Pregătirea mașinii pentru iarnă

Este foarte important ca mașina pe care o conduci să fie bine pregătită pentru iarnă. Acest lucru va proteja autoturismul și îi va permite să funcționeze în mod corespunzător, chiar și în condiții grele de drum. Iată care sunt principalele măsuri pe care trebuie să le iei în așa fel încât mașina ta să fie cu adevărat pregătită pentru iarnă:

  • Rezervorul trebuie să mereu plin, pe cât posibil, pentru a fi evitată condensarea;

  • Se recomandă utilizarea unui ulei de motor cu vâscozitate scăzută, pentru o pornire mai rapidă a motorului pe timp de ger și pentru reducerea consumului de combustibil;

  • Utilizează lichid de răcire a motorului cu un conținut de glicol de 50%. Acesta va proteja motorul împotriva înghețului, iar componenta principală a autoturismului tău va rezista și la temperaturi de -35 de grade Celsius;

  • Verifică bateria și demarorul pe parcursul sezonului rece. De asemenea, odată ce ai pus contactul, lasă motorul pornit câteva minute și turează-l, înainte de a pleca de pe loc, mai ales atunci când temperatura este foarte scăzută;

  • Folosește lichid de parbriz special fabricat pentru sezonul rece, deoarece acesta conține antigel care nu îi va permite să înghețe în rezervorul dedicat. 

3.2. Adaptarea conduitei la condițiile de iarnă

Există și o serie importantă de acțiuni pe care trebuie să le iei în privința modului în care conduci mașina și te raportezi în jurul întâmplărilor din trafic. Iată care sunt cele mai importante recomandări de care trebuie să ții cont atunci când conduci iarna. Acestea sunt sfaturi pe care orice șofer experimentat pune foarte mare preț, deoarece deseori ele pot face diferența dintre un drum sigur și unul pe parcursul căruia pot să apară incidente:

  • Adoptă o conduită preventivă.Încearcă să “simți“ drumul și modul în care mașina se așază pe el. În funcție de asta, vei putea ști care este viteza potrivită. Totodată, este extrem de important să respecți limitele de viteză impuse prin lege, mai ales iarna! 

  • Mărește distanța dintre tine și celelalte mașini. Este foarte important să iei în calcul o distanță mai mare decât cea pe care o lași între tine și mașinile din față, pe timp de vară. Asta deoarece frânarea se face mult mai greu pe un teren acoperit de zăpadă sau polei. De altfel, distanța de frânare în condițiile unui astfel de carosabil poate să fie chiar și de 9 - 10 ori mai mare decât în cazul unui carosabil uscat.

  • Folosește frâna în mod inteligent. Pe timp de iarnă, este nevoie de mai mult spațiu pentru a frâna. O variantă foarte bună este să apelezi la frâna de motor, care presupune trecerea succesivă în trepte inferioare de viteză. Această frână este de multe ori mult mai utilă decât cea obișnuită. De asemenea, este foarte important să eviți frânele bruște. Acest lucru este mai ușor de realizat dacă nu ai o viteză mare. Totodată, nu frâna în timpul virajelor, pentru că acela este momentul în care mașina ta este cea mai predispusă la derapare. 

  • Atenție la pante. Este foarte important să eviți opririle și accelerările puternice în pantă, deoarece aderența se poate pierde foarte ușor, în astfel de situații. 

  • Nu folosi pilotul automat. Această funcție este utilă doar în condițiile unui drum uscat și sigur, caracterizat de predictibilitate. Condițiile de iarnă sunt mult prea imprevizibile pentru a fi justificată folosirea funcției de cruise control.

  • Fii mereu calm. Rămâi concentrat și aplică aceste măsuri de siguranță, iar atunci când apare o situație critică nu ezita să ceri ajutorul celorlalți șoferi sau pe cel al autorităților. 

Condusul pe timp de iarnă- Adaptarea conduitei la condițiile de iarnă

Așadar, adaptarea stilului de condus la condițiile dificile de drum care apar pe parcursul lunilor reci, precum și montarea anvelopelor potrivite sunt cele mai importante răspunsuri la întrebarea Cum să șofezi iarna în siguranță? Pe site-ul Anvelino poți descoperi modele foarte performante de pneuri, care te vor ajuta să ai o mașină care să adere foarte bine chiar și la suprafețele de drum acoperite de polei, gheață sau zăpadă.

Îți propunem anvelope noi, de la cei mai de top producători, într-o gamă foarte variată din punct de vedere al dimensiunilor. Tot de pe site-ul nostru poți cumpăra și jante pentru autoturismul tău. Alege să îți pregătești mașina așa cum se cuvine, pentru șofatul pe timpul iernii și oferă-ți cele mai bune condiții pentru a ajunge mereu în siguranță la destinație!

Sursa foto: Unsplash.com

Articole recente

Added to your compare, View comparison list click here