lcp
Alege o altă dimensiune..

Motive să ne alegi

garanția calității
la orice tip de anvelopă
livrarea rapida
pe tot teritoriul României
livrare rapidă în țară
la anvelopele din stoc
site securizat
cu certificat SSL

Informatii

Legea cauciucurilor de iarnă - ce trebuie să știi despre anvelopele de iarnă? Când trebuie montate pentru a evita amenda?

Legea cauciucurilor de iarnă - ce trebuie să știi despre anvelopele de iarnă? Când trebuie montate pentru a evita amenda?

Lege cauciucuri de iarnă - ce trebuie să știi despre anvelopele de iarnă. Când trebuie montate

Cauciucurile de iarnă sunt obligatorii pentru orice autovehicul, atât pentru cele comerciale, cât şi pentru autoturismele personale. Nu poți circula pe timp de iarnă cu anvelope de vară. Pe lângă faptul că este interzis, poți suferi accidente grave, aceste anvelope nefiind adecvate mersului pe vreme de iarnă și nu sunt deloc sigure pentru folosire. 

Așadar, atunci când iarna se apropie, orice autovehicul care circulă pe străzile din România acoperite de polei, gheaţă sau zăpadă va avea nevoie (atenție, acest lucru este obligatoriu!) de anvelope potrivite sezonului rece (de iarnă sau all season).



Cuprins: 

  1. Lege cauciucuri de iarnă - ce trebuie să știi despre anvelopele de iarnă?

  2. Lege cauciucuri de iarnă în Monitorul Oficial - Ce spun autoritățile? 

  3. Când trebuie să schimbi cauciucurile de vară cu cele de iarnă?

  4. Anvelopele all season - ce să știi pentru a te feri de amenzi? Sunt legale iarna?

  5. Mic îndrumar pentru șoferi: ce nu trebuie să uiți niciodată atunci când pleci iarna la drum?

1.Lege cauciucuri de iarnă - ce trebuie să știi despre anvelopele de iarnă

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii pentru orice mașină care circulă pe drumurile publice, atât pentru cele comerciale, cât şi pentru autoturismele personale, iar odată cu apropierea sezonului rece este necesar ca orice șofer să aibă grijă să aibă la mașină pneurile potrivite.

Dacă pentru autoturismele personale, anvelopele de iarnă sunt obligatorii pentru toate roţile mașinii, pentru cele comerciale legea se schimbă puțin. Acestea devin obligatorii numai pentru anumite roțile prevăzute în legea cauciucurilor de iarnă.

Potrivit OG 5/2011, publicată în Monitorul Oficial şi aprobată prin Legea 161/2011, maşinile trebuie să fie dotate cu anvelope de iarnă atunci când se circulă cu ele pe drumurile publice acoperite cu gheață, zăpadă sau polei. Dacă în urmă cu ceva vreme, în Lege se stipula faptul că anvelopele de iarnă sunt obligatorii în perioada noiembrie – martie, în prezent acest lucru a fost reglementat, iar dacă în timpul verii vei circula pe o porţiune de drum cu zapadă, gheaţă sau polei, maşina va trebuie echipată cu anvelope de iarnă.



2.Lege cauciucuri de iarnă în Monitorul Oficial. Ce spun autoritățile

Potrivit OG nr. 5/2011 „anvelope de iarnă sunt anvelopele omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora, precum şi montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite CEE-ONU nr. 54, după caz„

Conform anexei II, alin. 3.1.5. a Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992 şi a regulamentelor CEE-ONU nr.  30 si 54 invocate în OUG, pneurile de zăpadă sunt marcate cu literele „M + S” (sau „M.S.” sau „M & S”).

Dacă legea spune că mașinile trebuie să fie echipate cu pneuri de iarnă atunci când vremea se strică (zăpadă, gheață, polei), atunci trebuie să știi că autoritățile te vor taxa dacă nu vei avea  anvelope de iarnă. Astfel, dacă vei pleca la drum pe timp de iarnă iar maşina ta nu va avea toate dotările prervăzute în lege, atunci trebuie să ştii că eşti pasibil de primirea unei amenzi care poate ajunge şi până la 4.000 de lei. Ba mai mult decât atât, ţi se poate reţine şi talonul auto. 

Ba chiar mai mult decât atât, în cazul în care o maşină nu are anvelope potrivite sezonului pe timpul iernii şi este implicată într-un accident de circulație iar șoseaua unde s-a întâmplat accidentul este distrusă, CNADNR poate să ceară în instanță recuperea acestui prejudiciu. 

De asemenea, legea mai prevede şi echiparea cu lanţuri antiderapante a mașinilor grele, de peste 3,5 tone, care transportă marfă, dar şi a celor care transportă persoane. Nerespectarea acestor reguli se pedepsește cu reținerea talonului auto, la care se adaugă și o amendă cuprinsă între 2.500 si 4.000 de lei.

Mai mult decât atât, în lege este prevăzut ca cei care transportă mărfuri sau persoane și ajung să aibă un accident din cauza dotării necorespunzătoare a autovehicului, vor fi nevoiți să achite și costurile de reparare ale drumului, dar și înlocuirea elementelor de siguranță a circulației distruse.

Însă, trebuie să ştii că legea te lasă să folosești lanțurile antiderapante numai pe drumurile acoperite de zăpada. Însă, dacă vei continua să le folosești pe porțiuni de drum fără zăpadă, vei putea primi amezi, care sunt destul de costisitoare, pentru deteriorarea carosabilului.

3.Când trebuie să schimbi cauciucurile de vară cu cele de iarnă?

Însă, întrebarea pe care și-o pun foarte mulți șoferi în perioada toamnei este când trebuie să își schimbe cauciucurile de vară cu unele de iarnă, mai ales că este vorba atât despre sancțiuni, cât și despre siguranță. 

Astfel, în legea cauciurilor de iarnă, se explică clar că toate autovehiculele trebuie dotate cu   anvelope de iarnă în momentul în care circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, data nefiind concludentă. Așadar, dacă vei circula pe drumuri de munte în mijlocul verii și vei întâlni porțiuni acoperite cu gheață sau zăpadă, vei avea nevoie de cauciucuri de iarnă, chiar dacă atunci când vei coborî vei da de temperaturi ridicate. 

Este extrem de important să te informezi din timp despre tot ceea ce ține de schimbarea cauciucurilor de iarnă, mai ales că, nefiind o dată exactă, te poți trezi în mijlocul iernii cu anvelopele de vară, ceea ce poate fi extrem de periculos, cele pentru sezonul cald nefiind suficient de aderente pentru a te putea deplasa în siguranță pe drumuri acoperite de gheață, zăpadă sau polei. 

Ce poți face pentru a evita situații neplăcute sau chiar periculoase? Chiar dacă nu există o dată exactă pentru montarea anvelopelor de iarnă, pentru a fi în siguranță și a nu te trezi în situații complicate, este important să te asiguri că le vei monta înainte de venirea gerului și a zăpezii. Pentru un plus de siguranță, poți urmări prognoza meteo și cu ceva timp înainte de venirea iernii să te asiguri că ai anvelope pentru sezonul rece. Este de evitat montarea acestora în ultimul moment, mai ales dacă plănuiești să faci drumuri mai lungi. Așadar, pentru ca totul să fie în regulă, iar tu să poți conduce în siguranță pe orice fel de vreme, este important să montezi anvelopele de iarnă înainte de prima zăpadă. Și cum acest lucru nu se poate știi exact, cel mai indicat ar fi să te duci cu mașina la service pentru montarea anvelopelor pentru sezonul rece atunci când observi că temperatura începe să scadă, iar noaptea se apropie de zero grade: atunci este momentul să faci o programare și să îți înlocuiești cauciucurile de vară cu cele de iarnă.  

4.Anvelopele all season - ce să știi pentru a te feri de amenzi. Sunt legale iarna?

Când iarna se apropie, orice autovehicul care circulă pe drumuri publice acoperite de polei, gheaţă sau zăpadă are nevoie de cauciucuri potrivite sezonului, de iarnă sau all season. O altă problemă pe care o au șoferii atunci când vine frigul și este nevoi să treacă la cauciucurile de iarnă este cea a anvelopelor all season. Sunt legale? Poți circula cu ele fără probleme pe timp de iarnă?

Din punct de vedere legal, anvelopele all season sunt în regulă, niciun șofer nu va primi amendă dacă va circula pe drumurile naționale din țară cu acest tip de cauciucuri, indiferent de vreme (zăpadă, gheață, polei). 

Însă, atunci când vine vorba de siguranța anvelopelor all season pe timp de iarnă, părerile sunt împărțite. Dacă unii specialiști recomandă fără nicio ezitare cauciucurile care pot fi folosite pe tot parcursul anului, sunt alții care le preferă pe cele speciale pentru un singur sezon. Alegerea acestora rămâne la latitudinea ta, mai ales că tu știi exact de ce ai nevoie și ce îți dorești să achiziționezi pentru mașina ta. Însă, orice tip de cauciucuri îți vei achiziționa, fie că este vorba despre anvelope de vară, anvelope de iarnă și chiar cele all season, acestea vor trebui să fie înlocuite la un moment dat, din cauza gradului de uzură. 

Trebuie să știi că anvelopele all season vor avea o durată de viață mai scurtă decât cele de iarnă sau de vară din cauza faptului că vor fi folosite în permanență, nu doar în timpul unui sezon (de vară sau de iarnă).  Însă, chiar dacă alegerea îți aparține în totalitate, poți discuta cu specialiști în domeniu pentru a-ți face o idee mai bună sau poți căuta chiar tu informații despre acestea și abia apoi te poți decide în privința achiziționării unui anumit tip de anvelope. 



5. Mic îndrumar pentru șoferi: ce nu trebuie să uiți niciodată atunci când pleci iarna la drum

Pentru ca tu să fii în siguranță și să te simți confortabil atunci când urci la volanul mașinii tale, indiferent de vreme, este necesar ca automobilul tău să se afle în cea mai bună formă. Așadar, fă o vizită la service-ul auto, pentru ca mecanicul să îi poată face o verificare amănunțită, iar tu să te bucuri de condus în siguranță, chiar și pe vreme rea. De asemenea, dacă vrei să pleci într-o călătorie într-o zonă extrem de geroasă, poți cere mecanicului auto să schimbe și uleiul și să îl înlocuiască cu unul care își păstrează densitatea fluidă și la temperaturi foarte scăzute. 

Dacă ai rezolvat micile ”neplăceri”, atunci e momentul să mergi la cumpărături. Vei avea nevoie de antigel de calitate, dar nu uita și de lichid de parbriz special pentru vremea de iarnă, care nu va îngheța și chiar va ajuta parbrizul să se dezghețe mai repede. 

Pentru a evita orice problemă, poți cumpăra și o soluție specială de dezghețare pe care o poți folosi pentru încuietori în cazul ăn care gerul le va afecta.

De asemenea, atunci când pleci la drum pe timp de iarnă, nu uita să pui în mașină o pătură groasă, haine pufoase pentru sezonul rece (de preferat ar fi cele termo, de calitate superioară pentru ca în cazuri extreme să nu ajungi să suferi de frig, chiar dacă ai rămâne mai multe ore în nămeți), dar și apă și câteva alimente ambalate neperisabile, în cazul în care rămâi înzăpezit și ești nevoit să stai în frig mai multe ore. 

Nu uita de lanțurile antiderapante, lopata și chiar un săculeț cu nisip pentru cazurile extreme de polei și gheață pe asfalt. Acestea pot face diferența între a rămâne în zăpadă ore întregi, în frig sau viscol și a ajunge la destinație fără griji și fără bătăi de cap prea mari. 

Dacă vei ține cont de informațiile din materialul de mai sus, iarna nu va mai reprezenta o problemă pentru tine și te vei bucura de condus în siguranță pe orice fel de vreme. 

Însă, chiar dacă mașina ta este într-o stare perfectă de funcționare, ai pus în automobil tot ce trebuie pentru a putea rezista chiar și ore întregi în frig, ai pneuri de iarnă de cea mai bună calitate, cel mai important lucru atunci când vremea este foarte urâtă ar fi să rămâi în siguranță acasă și să eviți călătoriile atunci când este posibil. 

Dar dacă nu ai de ales și este imperios necesar să călătorești pe vreme rea, ia-ți toate măsurile de precauție, condu extrem de prudent și nu uita de frâna de motor! Folosirea acesteia poate schimba cursul unui eveniment rutier. Condu cu grijă și ai grijă de mașina ta, în acest fel te vei putea bucura de drumuri bune pe orice fel de vreme fără griji inutile și probleme care ar putea fi evitate înainte de a se produce.  



Sursa foto: Pexels.com

Articole recente