lcp
Alege o altă dimensiune..

Motive să ne alegi

garanția calității
la orice tip de anvelopă
livrarea rapida
pe tot teritoriul României
livrare rapidă în țară
la anvelopele din stoc
site securizat
cu certificat SSL

Informatii

Durată de viață anvelope: care este durata de viață a unei anvelope și cum se poate prelungi

Durată de viață anvelope: care este durata de viață a unei anvelope și cum se poate prelungi

Componentele unui autoturism sunt afectate de uzură, fără excepție. Fie că este vorba despre elementele de caroserie sau piesele din structura internă, precum motorul, bateria, rulmenții sau bujiile, toate aceste elemente sunt afectate de uzură și de trecerea timpului. Cu atât mai expuse sunt, însă, pneurile unei mașini. Deoarece intră direct în contact cu asfaltul sau cu alte tipuri de carosabil, anvelopele unei mașini sunt expuse în permanență unor șocuri și provocări care le afectează structura în timp. 

Durata de viață a unei anvelope poate fi, din fericire, influențată de utilizator prin intermediul stilului de condus, dar și cu ajutorul unor măsuri speciale pe care acesta le poate lua pentru a proteja foarte bine pneurile, Află din acest articol ce reprezintă conceptul de durată de viață anvelope, cum afli care este durata prevăzută de viață a cauciucurilor tale și ce recomandă experții să faci pentru a prelungi cât mai mult acest termen!



Cuprins

  1. Durată de viață anvelope: definiție și cum o afli

  2. Recomandări pentru a prelungi durata viață anvelope

1. Durată de viață anvelope: definiție și de cum o afli

Durata de viață a cauciucurilor este una limitată. Fie că este vorba despre anvelope de vară sau anvelope de iarnă, trebuie să știi că fiecare pereche de pneuri pe care o achiziționezi pentru mașina ta va trebui să fie schimbată la un moment dat. Chiar și în cazul unor anvelope all season, care sunt mai bine adaptate pentru a face față condițiilor de drum existente pe tot parcursul anului, schimbarea este și ea necesară. Durata de viață anvelope este definită ca fiind intervalul de timp trecut de la data fabricației până când uzura sau transformă pneul într-unul nesigur de utilizat pe drumurile publice.

O formulă foarte precisă de calcul a duratei de viață a anvelopelor trebuie să includă atât durata perioadei de utilizare, cât și durata de depozitare. Chiar și pe parcursul depozitării, mai ales în cazul în care aceasta nu se face în cele mai bune condiții, uzura se dezvoltă la nivelul cauciucurilor. Pentru a putea determina durata de viață cauciucuri, este important în primul rând să cunoști data de fabricație a anvelopei. Aceasta se regăsește pe flancul drept al oricărui pneu. Un exemplu de inscripție pe care o poți găsi pe flancul drept al unui pneu este: DOT 87 3C2 0121.

DOT este simbolul pentru DOT Safety Standard, standardul de securitate impus de Departamentul de Transporturi din SUA. 87 indică dimensiunile pneului, în vreme ce 3C2 este un cod pentru brand. În fine, 0121 simbolizează săptămâna și anul în care a fost produs cauciucul. Respectiv: 01 este săptămâna 1, iar 21 este anul 2021. Astfel, o anvelopă cu această inscripție este una care a fost fabricată în prima săptămână a anului 2021. 

Durata de viață la anvelope este, de regulă, una de maximum 10 ani de la data de fabricație. În acekași timp, este foarte important de ținut cont și de intensitatea cu care sunt utilizate pneurile. Durata de viață la cauciucuri depinde și de numărul de kilometri parcurși cu aceștia. Nu există o limită clară, din acest punct de vedere, fiind foarte important atât stilul de condus, cât și calitatea pneurilor utilizate. De asemenea, un factor important de influență este starea în care achiziționezi cauciucurile. Cu cât sunt mai noi, cu atât acestea vor avea o durată de viață mai lungă în posesia ta.

Trebuie să ții cont de sfaturile companiilor din top producători de anvelope și să respecți termenul limită de 10 ani pentru schimbarea pneurilor mașinii tale, chiar dacă acestea nu sunt complet uzate. De asemenea, este important să asculți și de sfatul mecanicilor, atunci când mergi la un service pentru efectuarea reviziilor periodice. Dacă un pneu nu a împlinit vârsta de 10 ani, dar este uzat și reprezintă un pericol pentru tine și ceilalți participanți la trafic, este de preferat să îl schimbi. Poți, totuiși, să eviți această uzură prematură?

2. Recomandări pentru a prelungi durata viață anvelope

Cum producătorii recomandă schimbarea anvelopelor după maximum 10 ani de la data fabricației, ceea ce poți face este să te asiguri că pneurile tale vor ajunge să împlinească această vârstă. În acest sens, poți ține cont de următoarele recomandări:

  • odată ce pneurile au ajuns la 5 ani de utilizare sau mai mult de 5 ani, este recomandat ca pneurile să fie analizate de un specialist în fiecare an:

  • verifică lunar presiunea din anvelope;

  • verifică pneurile dacă simți vibrații în timpul curselor tale sau alte zgomote suspecte;

  • Evită să expui mașina la căldură și lumină solară pentru o perioadă foarte lungă;

  • Depozitează cauciucurile în locuri uscate, răcoroase și cât mai ferite de lumina solară, atunci când nu le utilizezi și le ții demontate de pe mașină;

  • Evită contactul cauciucului cu uleiuri, carburanți și alte substanțe care conțin solveți. Acestea pot afecta structura pneurilor;

  • Verifică și roata de rezervă, deoarece și durata de viață a acesteia este supusă unei limite.

Pe lângă aceste recomandări, este foarte important și să adopți un stil de condus prudent, calm, fără agresivitate. De asemenea, trebuie să investești în pneuri de calitate, precum cele pe care le găsești pe Anvelino.ro. Tot la noi găsești și jante care te vor ajuta să utilizezi pneurile în așa fel încât să obții o durată de viață a anvelopelor cât mai bună. 

Sursa foto: Pixabay.com

Articole recente