lcp
Alege o altă dimensiune..

Motive să ne alegi

garanția calității
la orice tip de anvelopă
livrarea rapida
pe tot teritoriul României
livrare rapidă în țară
la anvelopele din stoc
site securizat
cu certificat SSL

Informatii

Cele mai bune jante din aliaj

Cele mai bune jante din aliaj

prim plan al unei jante din aliaj a unui autovehicul

Deja, de o bună bucată de vreme, jantele din aliaj sunt utilizate pe o mare parte a modelelor și mărcilor de autovehicule. Calități precum durabilitatea, greutatea redusă, lipsa pericolului de ruginire, aspectul vizual superior, atractiv, sunt elemente care conduc pe mulți proprietari de autovehicule să apeleze la aceste accesorii auto esențiale. 

Desigur, prețul jantelor din aliaj este ceva mai mare decât al jantelor standard, din tablă de oțel, dar setul de avantaje pe care îl oferă fac să merite efortul financiar suplimentar. Deja o mare parte dintre modelele noi de autovehicule vin echipate din fabrică cu jante din aliaj, chiar la versiunile standard. Desigur, cei care doresc doar ce este mai bun vor opta pentru modele de jante din aliaj de calitate superioară unde și aspectul joacă un rol foarte important. 

Iată de ce, în acest articol vei afla care sunt cele mai bune jante auto din aliaj și, în plus, o serie de detalii referitoare la alegerea acestora, compatibilitatea cu modelul și marca mașinii tale precum și felul în care trebuie să ai grijă de ele pentru a le prelungi durata de viață. 

Cuprins:

1. Cele mai bune jante din aliaj - clasificare TOP3

2. Cum să alegi cele mai bune jante auto?

3. Mărcile de jante auto recomandate de anvelino.ro 

3.1 Marca DEZENT

3.2 Marca AEZ

3.3 Marca DOTZ

4. Sfaturi pentru folosirea corectă și întreținerea jantelor din aliaj

5. Întrebări și răspunsuri despre cele mai bune jante auto din aliaj

1. Cele mai bune jante din aliaj - clasificare TOP3

Dacă ești în căutarea unui set de jante din aliaj trebuie să știi că aceste tipuri de jante nu doar că îți transformă în mod pozitiv mașina din punct de vedere vizual dar contribuie și la îmbunătățirea manevrabilității vehiculului și chiar la scăderea consumului de combustibil. 

Tocmai de aceea ar trebui să iei în considerare doar cele mei bune branduri producătoare de jante din aliaj care garantează calitatea construcției și durabilitatea unei astfel de veritabile investiții pe termen lung. 



Janta aliaj DEZENT TD 6.50x16 4/100/35/60,0

Janta aliaj AEZ Leipzig black 9.00x20 5/112/35/66,6

Janta aliaj DOTZ Suzuka black 8.00x18 5/112/35/70,1

Produs

Janta aliaj DEZENT TD 6.50x16 4/100/35/60,0




Janta aliaj AEZ Leipzig black 9.00x20 5/112/35/66,6






Janta aliaj DOTZ Suzuka black 8.00x18 5/112/35/70,1




Caracteristici

Lățime: 6.5

Număr de prezoane: 5 

Diametru: 16 inch

PCD: 4/100

ET: 35

Culoare: Silver

Dimensiuni anvelope compatibile: 205/55 R16




Lățime: 9

Număr de prezoane: 5 

Diametru: 20 inch

PCD: 5/112

ET: 35

Culoare: Black

Dimensiuni anvelope compatibile: 275/45 R20

Lățime: 8

Număr de prezoane: 5 

Diametru: 18 inch

PCD: 5/112

ET: 35

Culoare: Black

Dimensiuni anvelope compatibile: 275/45 R20




PRO

- Un model de jantă din aliaj durabilă și rezistentă chiar și în condiții de iarnă

- Janta are un aspect clasic, dar, în același timp, inspiră putere și siguranță prin simetria construcției.

- Este un model potrivit pentru o gamă diversă de vehicule fie de oraș, fie pentru autoturisme ceva mai mari până la clasa SUV-urilor compacte. 







- Un model de janta din aliaj destinată categoriei ”grele”, premium, din gama de vehicule de tip SUV.

- Calitatea construcției jantei cu garanția fabricației și originii germane

- Design-ul structurii în formă de ”Y” asigură o stabilitate superioară oferă posibilitatea suportării unei sarcini de peste 1000 Kg

- Un model de janta din aliaj care îmbină într-un mod elegant ideea de sofistificare și pe cea de agresivitate. 

- Tehnologie superioară a procesului de fabricație

- Destinată mașinilor sportive, cu propulsoare și performanțe înalte.

- Design concav accentuat care iese în evidență 

Contra

- nu este recomandată pentru game de vehicule off road sau SUV-uri de clasa mare

- Prețul poate fi considerat destul de ridicat

- Preț ridicat



2. Cum să alegi cele mai bune jante auto?

Alegerea unor jante din aliaj de calitate pentru mașina ta ar trebui să țină cont de o serie de criterii care pot contribui în mod semnificativ la succesul procesului de achiziție și la dotarea mașinii cu un set de jante potrivite și adecvate din punct de vedere calitativ. 

  • Dimensiunile și specificațiile jantei

Unul dintre cele mai importante criterii privind alegerea unor jante din aliaj este dimensiunea. Jantele au inscriptionate pe corpul acestora, de regula, un cod alcătuit din cifre și din litere. De exemplu, codul  8.00x18 5/108/40/71,6 are următoarea semnificație: 

  • Cifra 8.00 desemnează lățimea interioară a jantei exprimată în inch;

  • Cifra 18 sau, în unele cazuri R18, indică diametrul în inch al jantei; 

  • Cifra 5 indică numărul de prezoane cu care se prinde janta; 

  • Cifra 108 indica cifra PCD in mm; 

  • Cifra 40 indică ET-ul in mm; 

  • Cifra 71,6 indică CB-ul in mm. 

Este de menționat faptul că se pot monta jante care sunt cu puțin mai mari sau mai mici în privința diametrului față de specificațiile producătorului mașinii, dar acest lucru nu este întotdeauna indicat. O depășire cu 1-2 inch poate fi în regulă, dar dacă alegi jante cu peste 3 inch mai mari decât dimensiunile indicate de fabricantul vehiculului există riscul apariției de probleme la sistemul de frânare precum și un consum ridicat de combustibil. 

  • Numărul PCD 

Indicativul PCD (din expresia din limba engleza ”Pitch Circle Diamater”) desemnează diametrul unui cerc al cărui contur ar trece prin mijlocul exact al găurilor prezoanelor cu care sunt prevăzute jantele. Această dimensiune este importantă pentru o potrivire perfectă a orificiilor cu care este prevăzută janta cu fuzeta. De aceea, este esențial să cunoști această măsură atunci când alegi jante din aliaj pentru mașina ta pentru a nu cumpăra un set care nu se va potrivi exact. 

  • Numărul ET

Indicativul ET (prescurtarea expresiei din limba germană „Einpress Tiefe”) desemnează distanța de la planul orizontal exterior al jantei până la suprafața cu care se prinde de fuzeta mașinii. Prcatic, acest indicator arată cât de mult va ieși janta în afară dacă are un ET mai mare sau cât va sta mai în interior în caroserie dacă, dimportrivă, ET-ul este mai mic. Acest indicator este cunoscut și sub denumirea de ”offset”. 

Un offset pozitiv poate pune probleme privind uzura anvelopelor, manevrabilitatea mai scăzută a mașinii, frecarea anvelopelor de suspensie sau de caroseria mașinii. 

Un offset negativ poate avea repercusiuni asupra suspensiei și manevrabilității.  Offsetul zero este preferabil deoarece indică o potrivire perfectă a jantei. 

  • Numărul CB 

Numărul CB indică dimensiunea orificiului central al jantei  care intră pe butucul vehiculului. Dimensiunea CB-ului trebuie să fie potrivită cu diametrul butucului vehiculului. Desigur, dacă se alege un model de jante din aliaj cu un CB mai mare se pot folosi inele de centrare suplimentare. Strângerea doar în prezoane a unei jante cu un CB mai mare decât diametrul butucului crește riscul de secționare al prezoanelor la drum. 

  • Materialul de fabricație al jantei 

Jantele din aliaj, așa cum le spune și numele, sunt confecționate dintr-un amestec de mai multe metale în proporții diferite. Metalele neferoase, din compoziția unei astfel de jante pot fi aluminiul și magneziul în cele mai comune situații. Din punctul de vedere al proprietăților fizice, aluminiul este un metal neferos ceva mai greu și care se poate retușa dacă ai lovit janta de un obstacol mai dur (groapă, bordură etc.). Jantele din magneziu, pe de altă parte, sunt mult mai ușoare, dar au dezavantajul de a fi ceva mai casante.

  • Numărul de găuri de prindere a jantei de fuzetă (găuri de prezoane)

Alegerea unei jante din aliaj depinde de numărul de prinderi existente pe fuzeta mașinii. Există modele de mașini cu 4, 5, 6, 8 etc. prinderi de prezoane, caz în care jantele trebuie să conțină exact același număr de găuri. Alături de numărul de găuri de prezoane trebuie ținut cont și de PCD - așa cum ai observat deja în rândurile de mai sus.  

3. Mărcile de jante auto recomandate de anvelino.ro

Magazinul de anvelope Anvelino.ro depune eforturi constante pentru a aproviziona soferii și proprietarii de autovehicule de orice tip cu cele mai bune variante de produse din gama anvelopelor și a jantelor auto pentru toate tipurile și mărcile auto la cele mai bune și recunoscute branduri în domeniu. 

3.1 Marca DEZENT

Compania DEZENT Leichtmetallräder produce jante din aliaj chiar în zona Sauerland a Germaniei - inima industriei metalurgice pentru segmentul automotive a întregii Europe. Experiența și anii numeroși de acumulare a celor mai bune tehnici și procese de fabricație au făcut ca marca DEZENT să devină un nume de luat în seamă pentru calitatea jantelor din aliaj fabricate în Germania. Dezent este membră a grupului ALCAR - lider în domeniul aftermarket automotive în Europa. 

3.2 Marca AEZ

AEZ are o istorie de peste 20 de ani, timp în care succesul companiei s-a bazat pe calitatea designului, inovația și trăinicia produselor. De la jantele clasice și până la cele mai avansate modele pentru SUV-uri, compania oferă produse aftermarket pentru principalele mărci germane Audi, BMW și Mercedes dar și pentru alte mărci de vehicule. Procesele de fabricație supuse continuu numeroaselor teste pe baza unor criterii riguroase de calitate fac ca jantele AEZ să continue legendara sintagmă „made in Germany”. 

3.3 Marca  DOTZ

Apărută în 1985, DOTZ este, începând din 1999 membră a conglomeratului ALCAR Group. Cu o vastă rețea de distribuitori în întreaga Europă, firma, care își are originea în orașul austriac Hirtenberg, se poate lăuda cu unii dintre cei mai buni experți designeri în domeniul jantelor din aliaj, cu stagii de pregătire și perfecționare în principalele centre ale industriei de profil din japonia, SUA și Europa. Sloganul companiei ”When passion is round, it also runs smoothly” indică filosofia firmei de a oferi produse atent proiectate și construite, din cele mai bune materiale și care reprezintă un standard pentru fanii stilului sofistificat dar și pentru cei interesați de tunning auto.

4. Sfaturi pentru folosirea corectă și întreținerea jantelor din aliaj

De multe ori, proprietarii de autovehicule trec cu vederea, atunci când vine vorba de îngrijirea mașinii, atenția care s-ar cuveni roților vehiculului. Totuși, o întreținere adecvată a roților este cel puțin la fel de importantă ca menținerea în bună stare a restului caroseriei. Acest lucru este cu atât mai evident atunci când ai un autovehicul dotat cu jante din aliaj - unele dintre elementele atractive vizual care completează imaginea de ansamblu a unei mașini. 

Jantele din aliaj trebuie curățate cu soluții care nu conțin microparticule abrazive. De cele mai multe ori, spălarea jantelor din aliaj se poate face foarte simplu cu ajutorul jeturilor de apă sub presiune. Totuși, deoarece praful de carbon și diverșii compuși rezultați din manevrele de frânare, prin erodarea plăcuțelor de frână, se depun pe jante și, uneori, sunt mai greu de curățat, se poate apela și la unele soluții dedicate. Detergenții pentru jante din aliaj trebuie să aibă un pH neutru, deoarece, în caz contrar, riști ca straturile superficiale de tratare a suprafeței jantelor să se deterioreze. 

Circulația pe timpul iernii prezintă alte pericole pentru jantele din aliaj. Sarea, zgura și alte materiale antiderapante împrăștiate pe drumurile publice sunt un inamic important al stratului de lac protector al jantelor. De aceea, în sezonul rece este indicată o curățare mai deasă a jantelor din aliaj pentru a preîntâmpina astfel de situații. 

Pe cât posibil, iarna, jantele din aliaj ar trebui înlocuite cu jante din tabla sau din aluminiu, odată cu schimbarea anvelopelor de vară cu anvelopele de iarnă, o idee bună în acest sens fiind menținerea pneurilor specifice fiecărui sezon pe jante și schimbarea doar a roților. 

Dacă jantele din aliaj au ajuns într-o stare neplăcută din punct de vedere vizual, se poate apela la servicii specializate de rectificare. Totuși, pentru evitarea zgârieturilor inestetice ale jantelor, este recomandabilă adoptarea unei atitudini prudente la volan mai ales în timpul parcărilor în zone cu borduri sau obstacole înalte.   

Sursa foto: Anvelino.ro, Pixabay.com 

5. Întrebări și răspunsuri despre cele mai bune jante auto din aliaj

1. De ce ar trebui să aleg jante auto din aliaj ?

Jantele din aliaj asigură o excelentă ventilare a întregului sistem de frânare. În plus, jantele din aliaj adaugă în mod semnificativ valoare aspectului vizual al mașinii și asigură o manevrabilitate superioară la drum.

2. Se poate să vopsesc jantele din aliaj în alte culori decât cele originale?

Da, jantele din aliaj pot fi vopsite în culorile preferate. Totuși este indicat ca operațiunea de vopsitorie a jantelor din aliaj să se facă la un service auto sau dacă se realizează în regie proprie trebuie să se țină cont de pașii procedurali necesari pentru obținerea unui rezultat bun. 

3. Se pot monta jante din aliaj mai mari decât jantele din fabricație ale mașinii?

Dacă indicațiile producătorului auto permit montajul unor jante mai mari decât cele specificate, operațiunea este perfect posibilă. Totuși, nu este indicat să se depășească cu mult dimensiunea standard a jantelor vehiculului. Astfel, dacă vrei să pui jante din aliaj de 16 sau de 17 inch pe o mașină care are din fabrică jante de 15 inci nu ar trebui să fie o problemă prea mare. Dar dacă urci mai mult, spre 18 inch și peste, pot apărea probleme la sistemul de frânare și nu este o cale de acțiune indicată.

4. Cum se poate interpreta codul înscris pe jante?

Codul cifric și letric ștanțat pe corpul jantelor reprezintă sistemul de măsuri ale acesteia. Astfel dacă janta indică codul 6.5JX15 ET42, 6.5 este lățimea interioară exprimată în inci, J reprezintă profilul jantei, 15 reprezintă diametrul în inci al acesteia iar notația ET exprimă distanța în milimetri de la mijlocul jantei la butucul roții sau alezajul central. 

5. Ce tip de anvelope ar trebui să combin cu jantele din aliaj?

Anvelopele se achiziționează în funcție de dimensiunile jantelor. Astfel, dacă alegi jante din aliaj de 16, ar trebui să cumperi anvelope de aceeași dimensiune. 

Articole recente
Taguri: jante din aliaj