lcp
Alege o altă dimensiune..

Motive să ne alegi

garanția calității
la orice tip de anvelopă
livrarea rapida
pe tot teritoriul României
livrare rapidă în țară
la anvelopele din stoc
site securizat
cu certificat SSL

Informatii

Jantă îndoită - ce impact are îndoirea unei jante asupra autoturismului

Jantă îndoită - ce impact are îndoirea unei jante asupra autoturismului

Jantă îndoită- Ce impact are îndoirea unei jante asupra autoturismului

Roțile sunt printre cele mai importante componente ale unui autoturism. Ele sunt acționate de mecanismul motor, însă sunt singura piesă din angrenajul unei mașini care intră în contact direct cu suprafața pe care vehiculul se deplasează. Pentru a putea să își îndeplinească rolul în mod eficient și să garanteze mișcarea mașinii, roțile apelează la mai multe componente. Este vorba, în primul rând, despre anvelope și jante.

Fie că este vorba despre anvelope de vară sau anvelope de iarnă, cauciucurile trebuie să garanteze o aderență bună la carosabil și să permită deplasarea stabilă, sigură. Și în cazul modelelor de anvelope all season, calitatea pneurilor contează. Însă, la fel de importantă este și starea jantelor. Janta este o altă componentă importantă a roții. Ea reprezintă marginea sa exterioară și are rol de susținere a anvelopei. Ce se întâmplă, însă, atunci când ai de-a face cu o jantă îndoită?



Cuprins

  1. Jantă îndoită - de ce se îndoaie jantele?

  2. Jante îndoite - ce se întâmplă dacă s-a îndoit janta?

1. Jantă îndoită - de ce se îndoaie jantele?

Dacă ai ajuns în punctul în care îți dai seama că ai una sau mai multe jante strâmbe, cel mai probabil te vei gândi imediat la cauzele pentru care aceste componente ale roților mașinii au ajuns într-o stare precară. Există mai multe motive pentru care poți ajunge să ai o jantă strâmbă, iar majoritatea țin de șocurile mecanice la care aceste componente sunt supuse pe parcursul curselor efectuate de către un autoturism. Iată care sunt cele mai comune cauze pentru îndoirea jantelor:

  • Impactul cu o bordură - cursele efectuate în mediul urban sunt unele pline de provocări și de imprevizibil. Unele dintre principalele „vinovate“ pentru defecțiunile apărute la nivelul jantelor sunt bordurile. Impactul cu ele se poate produce în curbe luate din scurt sau atunci când șoferul încearcă să parcheze mașina pe o zonă împrejmuită cu borduri. Acest tip de impact poate genera atât zgârieturi mici, uneori insesizabile, cât și deformări serioase ale jantei.

  • Impactul cu o groapă - aceste obstacole din trafic pot fi întâlnite pe orice tip de șosea, inclusiv pe drumurile din afara localităților. Indiferent de dimensiunea unei gropi, contactul cu ea poate să producă daune la nivelul jantelor. Sfatul mecanicilor este acela de a evita pe cât posibil gropile din trafic. În cazul în care impactul este imposibil, trebuie evitată frânarea bruscă înainte de contactul cu groapa, deoarece această acțiune poate pune o presiune suplimentară asupra jantei.

  • Impactul cu alte obiecte - dacă bordurile și gropile pot fi evitate, în majoritatea cazurilor, există și obiecte exterioare care pot intra în mod imprevizibil în contact cu roțile unei mașini. De exemplu, o piatra ricoșată în jantă poate să provoace îndoirea acesteia. Aceste situații neprevăzute sunt greu de evitat, astfel că cel mai bine este să știi ce efecte apar și ce ai de făcut, în cazul în care jantele tale se strâmbă. 

Jantă îndoită- De ce se îndoaie jantele

2. Jante îndoite - ce se întâmplă dacă s-a îndoit janta?

Efectele îndoirii jantelor sunt unele care devin mai periculoase pe măsură ce sunt lăsate netratate. Indiferent de cât de mică este o îndoitură apărută la nivelul jantei, este recomandat să te deplasezi imediat la un service pentru o constatare, atunci când observi problema. Dacă nu o observi cu ochiul liber, cel mai probabil vei ajunge să îți dai seama de existența ei prin intermediul semnalelor pe care le transmite mașina ta. Poate fi vorba despre:

  • Pierderea presiunii în anvelope - jantele sunt responsabile cu susținerea pneurilor, dar și cu păstrarea aerului din interiorul cauciucurilor la o presiune optimă. Deteriorarea jantei va conduce la apariția de fisuri mici sau mari, prin care se va pierde aer. Presiunea scăzută din anvelope poate să afecteze manevrabilitatea mașinii și capacitatea de frânare.

  • Vibrații - acestea se manifestă în funcție de poziția jantelor afectate. Dacă simți vibrații în volan, ar putea fi strâmbe jantele din față. Dacă vibrațiile se simt la nivelul scaunelor sau al întregii caroserii, trebuie verificate jantele din spate. 

  • Mașina trage în lateral - dacă mergi în linie dreaptă și iei mâinile de pe volan, iar mașina trage într-o parte, este foarte posibil ca cel puțin una dintre jante să fie îndoită. În unele situații, există și pericol de derapare la frânarea bruscă.

În funcție de materialul din care sunt produse jantele (aliaj, tablă, aluminiu, oțel etc.), acestea ar putea fi reparate de către mecanici. Dacă aceștia îți transmit că repararea nu reprezintă o soluție, este timpul să iei în calcul achiziția unor jante noi.



Pe Anvelino.ro ai acces la un configurator special, cu ajutorul căruia vei putea identifica modelele de jante potrivite pentru modelul mașinii tale. Comandă online jantele de care ai nevoie. Beneficiezi de reduceri avantajoase și de livrare rapidă!

Sursa foto: Pixabay.com

Articole recente