lcp
Alege o altă dimensiune..

Motive să ne alegi

garanția calității
la orice tip de anvelopă
livrarea rapida
pe tot teritoriul României
livrare rapidă în țară
la anvelopele din stoc
site securizat
cu certificat SSL

Informatii

Cum se fabrică anvelopele? Din ce materiale se produc + etapele procesului

Cum se fabrică anvelopele? Din ce materiale se produc + etapele procesului

Anvelopele sunt esențiale pentru buna funcționare a oricărui autovehicul. De la mașinile mici și până la camioane și tractoare, toate mijloacele de transport și utilajele motorizate au nevoie de anvelope bune pentru a putea funcționa la capacitate maximă. Pneurile sunt cele care garantează capacitatea unui vehicul de a se adapta la condițiile de drum și de a se deplasa în mod stabil și sigur. De asemenea, cauciucurile contribuie la depășirea obstacolelor de pe drumuri și pot asigura o deplasare eficientă chiar și în condiții meteo nefavorabile. 

Pentru ca aceste roluri să poată fi îndeplinite cu succes, este foarte important ca pneurile să fie fabricate în baza unui proces riguros. Producătorii de cauciucuri știu cât de important este să folosească materiale de calitate și să țină cont de fiecare etapă a procesului, pentru ca rezultatul să fie unul satisfăcător pentru clienți. Află din acest material cum se fabrică anvelopele care îți asigură curse sigure, chiar și în cele mai dificile condiții! 

Cuprins

  1. Cum se fabrică anvelopele sau cauciucurile: materialele utilizate

  2. Cum se produc anvelopele, pas cu pas

1. Cum se fabrică anvelopele sau cauciucurile: materialele utilizate

Înainte de a clarifica fiecare etapă a procesului de producere a cauciucurilor, este foarte important de înțeles din ce se fac anvelopele. Fie că este vorba despre anvelope de vară, anvelope de iarnă sau anvelope all season, acestea trebuie să fie produse din materiale de calitate, care să reziste foarte bine pentru o perioadă cât mai îndelungată. De altfel, principalele caracteristici pe care trebuie să le îndeplinească un cauciuc care urmează să fie montat pe un autoturism sunt următoarele: 

  • flexibilitate

  • aderență

  • rezistență

Indiferent de tipologia pneului și de sezonul pentru care este acesta conceput, cele trei calități trebuie să fie cât mai pronunțate. Este necesar ca pneurile să fie flexibile, pentru a se putea monta corect pe jante. De asemenea, aderența este importantă, deoarece doar prin intermediul unor cauciucuri aderente vehiculele se vor așeza bine pe orice suprafață. Iar rezistența presupune ca pneurile să nu se tocească ușor și să poată fi schimbate la un interval cât mai mare de timp. 

În vederea obținerii unor pneuri care să întrunească toate aceste condiții, producătorii utilizează mai multe tipuri de materiale. Este important de știut că nu toate acestea sunt utilizate la fiecare model de pneuri, iar procentajele din compoziție pot diferi în funcție de producător și de tipul anvelopelor. Materialele care se folosesc sunt: cablu sintetic, material textil, kevlar, cauciuc și sârmă de oțel. 

2. Cum se produc anvelopele, pas cu pas

Înainte de a afla cum se fabrică o anvelopă auto, trebuie să știi că producerea acestora se face în serie. Chiar și așa, fiecare anvelopă beneficiază de un loc individual în care este produsă. Este vorba despre un tambur mecanic, din a cărui structură face parte un cilindru rotativ. Acesta dispune de secțiuni centrale caracterizate de flexibilitate și de capacitatea de a se umfla. Fiecare fabrică dispune de astfel de tamburi. Iată cum se fabrică cauciucul:

Etapa 1: pe tamburul care se mișcă în mod continuu se aplică o foaie produsă din cauciuc sintetic. Peste aceasta este adăugat un amestec din cauciuc și cabluri produse din material textil. Mixtura este menită să genereze o armătură care să confere anvelopei duritate și fermitate;

Cum se produc anvelopele, pas cu pas

Etapa 2: și în această etapă a procesului de fabricare a cauciucurilor se consolidează rezistența acestora. Sunt fixate de benzi două cercuri din metal foarte rezistent, care sunt ulterior acoperite cu cauciuc menit să protejeze anvelopa la contactul cu elementele din lateral. Cele două cercuri rezistente contribuie la capacitatea cauciucurilor de a se fixa pe jante;

Etapa 3: așa cum ai aflat anterior, tamburul pe care se produc anvelopele dispune de secțiuni centrale care se pot umfla. În etapa a treia, se activează această funcție de umflare, iar pe coroana anvelopei se instalează pliuri dotate cu fire din metal. Acestea sunt așezate în sens oblic. 

Etapa 4: aceasta este etapa în cadrul căreia se montează poate cel mai important element al unui pneu: banda de rulare. Aceasta este partea anvelopei care se așază pe sol. Imediat ce banda a fost montată, anvelopa este demontată de pe tambur. Ea trebuie mutată în mulajul de vulcanizare, în mijlocul căruia se află un vas plin cu apă foarte fierbinte. Contactul cu această apă conduce la elasticizarea cauciucului, care este scos din mulaj în forma finală. 

Iată, așadar, cum se fabrică anvelopele. Acest proces este respectat de producătorii din întreaga lume care etichetează și ambalează produsele din această categorie doar după ce au urmat etapele menționate anterior. Toate marile companii oferă pneuri obținute în acest mod, iar pe Anvelino.ro găsești cauciucuri de calitate superioară, la prețuri excelente. Investește și tu în anvelope bune și bucură-te de cele mai sigure curse cu mașina! 

Sursa foto: Pixabay.com

Articole recente