lcp
Alege o altă dimensiune..

Motive să ne alegi!

garanția calității
la orice tip de anvelopă
livrarea rapida
pe tot teritoriul României
livrare rapidă în țară
la anvelopele din stoc
site securizat
cu certificat SSL

Despre cauciucuri

Acvaplanarea - ce este și ce înseamnă acest fenomen?

Acvaplanarea - ce este și ce înseamnă acest fenomen?

Acvaplanarea- ce este și ce înseamnă acest fenomen- drum umed

Atunci când plouă, nu este un mister pentru nimeni că pe majoritatea drumurilor se acumulează apă. Acest fapt creează condiții nesigure de condus din cauza vizibilității reduse și a fenomenului de acvaplanare. Acvaplanarea pune în pericol siguranța milioanelor de şoferi la nivel mondial.

Este foarte important ca orice șofer să știe și să recunoască fenomenul pentru a putea evita orice accident ce ar putea să apară. Cine se află în spatele volanului nu numai că este nevoit să știe ce să facă în cazul unui derapaj, dar în plus are nevoie să fie calm pentru a gestiona situația. Citește acest articol pentru a afla ce înseamnă acvaplanarea, când poate apărea și ce poți face, ca șofer, pentru a-ți spori siguranța la volan. 

Cuprins:

  1. Ce este acvaplanarea?

  2. Când și cum poate fi evitată acvaplanarea?

  3. Fenomenul de acvaplanare - ce să faci când îl întâmpini?

  4. Acvaplanarea la viteză - ce pericole generează fenomenul de acvaplanare?




1. Ce este acvaplanarea?

Acvaplanarea este problema ce se manifestă când spațiul dintre anvelopă și șosea este acaparat de apă. Apa se acumulează între pneurile cauciucului și carosabil, așadar se îngreunează frânarea și aderenţa cauciucului devine inexistentă. Acest lucru provoacă și o lipsă de tracțiune, fapt ce îi îngreunează șoferului acțiunile de frânare, accelerare și chiar servodirecţia.

  

2. Când și cum poate fi evitată acvaplanarea?

Acest fenomen devine în special periculos pe timpul ploilor torenţiale, când se pot acumula cantități mari de apă într-un interval scurt de timp. Pericolul creat de fenomenul numit acvaplanare se întâmplă doar la viteze destul de mari, așa că o simplă trecere cu roata într-o baltă nu va pune viața ta sau a altor persoane în pericol.

În plus, fenomenul poate să fie evitat cu ajutorul unor seturi de anvelope de iarna pentru maşini de oraş cu performanțe ridicate, ceea ce înseamnă că achiziționarea unui set de anvelope de iarnă cu o aderenţă ridicată la carosabil îți poate spori siguranța în trafic.

Așadar, pentru a putea evita o tragedie rutieră, următoarea dată când plouă poți să aplici aceste sfaturi:

  • verifică starea anvelopelor, un set nou garantează o siguranță mai mare;

  • nu condu repede, chiar dacă te afli sub limita legală de viteză;

  • adaptează-te la condițiile de drum;

  • încearcă să nu faci mişcări bruște, viraje sau alte depășiri ce ar putea să destabilizeze maşina pe timp ploios.

3. Fenomenul de acvaplanare - ce să faci când îl întâmpini?


Acvaplanarea- ce este și ce înseamnă acest fenomen- masina in curba

Oricare șofer poate întâmpina această problemă, chiar și cel care este mereu precaut. Este un fenomen ce poate fi uşor evitat, dar în cele mai multe situații, cei care conduc nu-şi dau seama mereu că ar fi indicat să micșoreze viteza, așa că se produc accidente. Faptul că sunt echipaţi și cu anvelope de vară nu îi ajută, deoarece nu au capacitatea cauciucurilor all season sau de iarnă, care au aderenţe mai mari la asfalt și asigură o siguranţă sporită pe timpul unor condiții neprielnice.

   Așadar, în momentul de derapaj, ar fi bine să ţii minte aceste 4 sfaturi:

  • Nu fă viraje bruşte în timpul derapării, încearcă să ţii volanul cât mai drept;

  • Păstrează-ți calmul, nicio situație nu se rezolvă prin agitație;

  • Verifică starea celorlalte persoane din maşină;

  • Asigură-te că nu a fost prins alt autoturism în accident.

4. Acvaplanarea la viteză - ce pericole generează fenomenul de acvaplanare?

Acvaplanarea la viteză se poate produce din cauza mai multor factori care țin în totalitate de mașină și condițiile de vreme. Viteza este factorul care dăunează cel mai mult, deoarece cauciucul nu mai produce o forță de frecare pe suprafața asfaltului, aşa că acesta doar alunecă înainte incontrolabil, de aceea este bine să deţii anvelope bune ce au o aderenţă ridicată. Un sfat important este să nu frânezi în primele momente. O frână care pare sigură devine, în acest caz,  una bruscă, fapt ce agravează și mai mult fenomenul de derapare. 

Pentru a recapitula, acvaplanarea înseamnă un derapaj incontrolabil pe o suprafață ce a fost acoperită în totalitate de apă. 

Totodată, prezintă următoarele pericole:

  • derapaj excesiv;

  • accident ce se poate solda cu răniți;

  • avarierea sistemului de servodirecţie al autoturismului.



În concluzie, toți şoferii ar trebui să fie conștienți de pericolul acvaplanării, deoarece este foarte ușor de evitat. Tot ce trebuie să faci este să te asiguri că anvelopele sunt într-o stare bună şi să te adaptezi la condițiile drumului. 

Dacă începe ploaia, recomandarea este să reduci viteza și să fii atent la eventualele pericole de pe carosabil. Un singur viraj brusc poate să te coste nu numai viața ta, ci și viața celorlalți participanţi la trafic. 




Sursa foto: unsplash.com.

Articole recente
Taguri: acvaplanarea